Het Landelijk Professioneel Kader (LPK)
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is.
Onderwerp
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is. Het O&O-schema geeft JGZ-professionals richting in de dialoog met jeugdigen en ouders.
Alle kinderen in Nederland hebben het recht om zo gezond, veilig en kansrijk mogelijk op te groeien. Om dat recht te beschermen is o.a. een basispakket Jeugdgezondheidszorg (JGZ) vastgelegd binnen de wet Publieke Gezondheid. Gemeenten zijn ervoor verantwoordelijk dat dit basispakket beschikbaar is en actief wordt aangeboden aan alle kinderen en jongeren tot 18 jaar. Zij geven de uitvoering samen met de JGZ-organisaties vorm.
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ dit basispakket aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is.
Van het vakmanschap van de JGZ mag verwacht worden dat per kind de juiste afweging wordt gemaakt. Dat doen zij op basis van beschikbare (wetenschappelijke) kennis en hun eigen praktijkervaringen, gecombineerd met de ervaringen/wensen/behoeften van de jeugdige en de ouder zelf. Zo beslis je samen en doe je wat werkt.
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is.
De bedoeling van het landelijk professioneel kader (LPK) volgens inspecteur Frank van Leerdam.
Het LPK is bedoeld voor JGZ-professionals als steunend en stimulerend kader bij het bieden van passende zorg op maat. Voor organisaties is het LPK een leidraad over de omvang van het minimale aanbod. En gemeenten biedt het inzicht in hoe JGZ de wettelijke basis vertaalt in een preventief passend aanbod.
In de publicatie ‘Landelijk Professioneel Kader (LPK)’ lees je de visie en uitgangspunten van het LPK met aandacht voor het perspectief van JGZ-professionals, het JGZ-management en gemeenten.
Ter ondersteuning heeft het NCJ het schema ontwikkelingsaspecten en omgevingsinteractie (O&O) ontwikkeld om JGZ-professionals richting te geven in de dialoog met kinderen, jongeren en ouders.
"*" geeft vereiste velden aan