Over waardengedreven vakmanschap
Elk kind heeft recht op de beste jeugdgezondheid! Waardengedreven vakmanschap zorgt voor vitale, betrokken en bevlogen medewerkers, een sterke en flexibele uitvoeringspraktijk en draagt bij aan een stevige positionering van jeugdgezondheid in het medische en sociale domein. Waardengedreven vakmanschap levert energie en betere resultaten op, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van zorg en tevreden jeugdigen en ouders.
‘When values are weak, rules are not sufficient. When values are strong, rules are not necessary.’ – Dr. Donald Berwick
Aanleiding
De afgelopen decennia hebben meerdere ontwikkelingen er toe bijgedragen dat we het waardengedreven vakmanschap een beetje zijn kwijtgeraakt. Allereerst de ontwikkeling van de vele regels, protocollen, richtlijnen en procedures. Ze zijn bedoeld om de efficiëntie en kwaliteit van zorg te verhogen en om risico’s zoveel mogelijk te vermijden. Maar als regels, protocollen, richtlijnen en procedures gebruikt worden om te beheersen en te controleren, wordt het volgen ervan de norm. Starheid in de uitvoer, bureaucratie, een afvinkcultuur en defensief handelen liggen dan op de loer. Het systeem wordt in dat geval niet (meer) als ondersteunend ervaren. Er lijkt weinig ruimte meer om naar eigen vakkundig inzicht te kunnen handelen. Dit alles leidt tot het verlies van beroepstrots en daarmee verlies van motivatie en energie. Ook de huidige nadruk op snelle oplossingen, kwantitatieve doelen en competentiegericht opleiden laat steeds minder ruimte voor toewijding, verdieping en reflectie.
Sterke en flexibele uitvoeringspraktijk
Hoe kun je als jeugdprofessional (weer meer) eigen ruimte creëren voor het nemen van verantwoordelijkheid en beslissingen? Hoe zorg je voor waardengedreven vakmensen die in complexe situaties op hun eigen oordeel durven vertrouwen? Het NCJ wil samen met professionals in gesprek gaan over wat ze nodig hebben om (nog/weer) beter te kunnen ‘werken vanuit de bedoeling’ en te kunnen opstaan als pleitbezorger van het kind. Zodat ze durven te doen wat zij vinden dat nodig is. In het belang van dat kind. Dit geeft energie en komt de kwaliteit van de zorg ten goede.
Stevige positionering
Als sector vormen we een gemeenschap. We delen niet alleen vakinhoudelijke kennis maar ook gemeenschappelijke waarden. De sector staat juist door deze gemeenschappelijke waarden onderling in verbinding. Ze geven niet alleen richting aan het handelen in de dagelijkse uitvoeringspraktijk maar maken de sector ook herkenbaar. De sector straalt hiermee uit: hier staan en gaan we voor!