Investeren in preventie loont

De rijksoverheid heeft de ambitie uitgesproken dat Nederland in 2040 de gezondste jeugd ter wereld heeft. Preventie vergroot hun kansen om op te groeien tot gezonde volwassenen. Verschillende onderzoeken bevestigen dit.

De Heckman Curve laat zien dat de eerste vijf levensjaren cruciaal zijn; investeringen in deze periode leveren de grootste winst op voor individu en maatschappij. Zo helpen we om de instroom in de jeugdzorg en het curatieve domein te verminderen, net als het beroep op sociale voorzieningen later.

De beste investering voor kwetsbare kinderen is investeren in de kwaliteit van de eerste vijf levensjaren”, stelde professor James J. Heckman, econoom en Nobelprijswinnaar, eind 2012 op basis van uitgebreid onderzoek aan de Universiteit van Chicago.

De kwaliteit van de ontwikkeling van een kind in de vroegste kinderjaren is namelijk van grote invloed op de gezondheid, economische en sociale resultaten van individuen en de maatschappij in het algemeen. In deze periode wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van veel niet-cognitieve vaardigheden. Dit blijkt belangrijker te zijn dan het investeren in cognitieve vaardigheden op latere leeftijd in het primair en voortgezet onderwijs. Goede verzorging, fysieke gezondheid en leerervaringen bij kinderen tussen nul en vijf jaar oud, beïnvloeden op latere leeftijd sterk de kans op succes of falen in de samenleving. Heckman toonde verder aan dat sociale vaardigheden zoals concentratie- en doorzettingsvermogen en samenwerking ook essentiële ingrediënten zijn voor een geslaagd leven. Het vroegtijdig ontwikkelen hiervan is van groot belang voor een goede groei van het IQ en daarom ook voor de persoonlijke en sociale productiviteit. De zogenaamde Heckman Curve laat zien dat investeringen in de kwaliteit van de vroegste kinderjaren van kwetsbare kinderen het meest renderen en dat dit de beste manier is om verschillen te verkleinen. Dit geeft betere uitkomsten ten aanzien van opleiding en gezondheid. Ook sociaaleconomisch gezien nemen opbrengsten toe en kosten af.

Kosteneffectiviteit van de jeugdgezondheidszorg

De hoofdconclusie uit het rapport ‘Kosteneffectiviteit van de jeugdgezondheidszorg’ van Paul Dam was dat iedere euro die wordt geïnvesteerd in de jeugdgezondheidszorg dubbel en dwars wordt terugverdiend (Rapport uit 2012).

Bekijk het rapport

Studie ‘Investeren in opvoeden en opgroeien loont’

De studie ‘Investeren in opvoeden en opgroeien loont!’ liet zien dat de jeugdgezondheidszorg gebruikmaakt van effectieve en efficiënte interventies die aansluiten op de behoeften  van gezinnen, scholen en gemeenten (Rapport uit 2013).

Bekijk de studie

  • Over James Heckman

    James Heckman is een Nobelprijswinnende econoom, vooral bekend om zijn werk op het gebied van econometrie, arbeidsmarkteconomie en de impact van vroege kinderontwikkeling op latere levensuitkomsten. Zijn meest bekende bijdragen zijn onder meer:

    1. Heckman Correction (Sample Selection Bias):
      Heckman ontwikkelde een methode om sample selection bias te corrigeren. Deze bias ontstaat wanneer de gegevens die worden geanalyseerd niet representatief zijn voor de populatie als geheel, vaak omdat de selectie in de steekproef niet willekeurig is.
    2. Vroege interventies en menselijke ontwikkeling:
      Heckman benadrukte het belang van vroege interventies, vooral voor kinderen uit achtergestelde milieus, om de ongelijkheid in kansen te verminderen. Hij toonde aan dat investeringen in vroege kinderontwikkeling (zoals kleuteronderwijs en gezondheidszorg) een hoog rendement opleveren in termen van latere productiviteit, gezondheid en maatschappelijke participatie.

     

    James Heckman verzamelde en analyseerde gegevens uit langdurige studies om de effecten van vroege kinderprogramma’s op latere levensuitkomsten te evalueren. Deze studies leverden uitgebreide data op over de ontwikkeling van kinderen vanaf jonge leeftijd tot in hun volwassen jaren. Door deze gegevens te vergelijken, kon Heckman de langetermijnvoordelen van vroege educatieve interventies aantonen, waaronder verbeterde cognitieve en sociale vaardigheden, hogere scholingsniveaus en een grotere economische productiviteit. Zijn analyses benadrukken het belang van investeren in de vroege ontwikkeling van kinderen om zo een productievere en waardevollere beroepsbevolking te creëren.

Onze onderzoekers

Wij adviseren, ondersteunen en verbinden.  Neem contact met ons op voor meer informatie.

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

mbouwmeester@ncj.nl

06 - 29 03 80 58

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

yvanneste@ncj.nl

06 - 83 77 83 91

Madelon Meijer-Hoogeveen

onderzoeker, adviseur

Madelon Meijer-Hoogeveen

onderzoeker, adviseur

mmeijer@ncj.nl

06 - 18 73 78 91

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.