Aan de slag
Het NCJ biedt kennis en tools rond preventie in het jeugddomein, maar heeft ook effectieve preventieprogramma’s in beheer die de JGZ kan uitvoeren. Waar je ook werkt aan het gezond houden van onze jeugd, wij zetten onze kennis en expertise in. Van preconceptie tot en met de adolescentie. We geven advies aan iedereen die samen met ons veerkrachtige generaties wil creëren.
Kennis en inspiratie
Bij ‘onderwerpen A-Z’ vind je uitgebreide informatie rond actuele onderwerpen in het domein van jeugdgezondheid. Daarnaast kun je rondstruinen in onze inspiratiebibliotheek, een centrale plek waar je waardevolle publicaties, factsheets, infographics, podcasts, webinars, video’s, nieuwsberichten en downloads vindt.
NCJ interventies
Gespreks- en signaleringsmethodieken: Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ) en SamenStarten zijn gespreks- en signaleringsmethodieken. Deze methodieken hebben als doel om vanuit een gelijkwaardige positie met ouders en kinderen in gesprek te gaan en zo te achterhalen welke vragen er zijn, waar de krachten en behoeften liggen en waar men ondersteuning bij wil.
Huisbezoekenprogramma’s: Stevig Ouderschap en VoorZorg zijn preventieve gezinsondersteunende huisbezoeken voor kwetsbare gezinnen. Deze interventies kunnen vanaf vroeg in de zwangerschap en de jonge levensjaren van een kind worden ingezet.
Ondersteuning van organisaties: MAZL (Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen)) is een effectieve methodiek voor een integrale aanpak om leerlingen met ziekteverzuim vroegtijdig te signaleren en te begeleiden. Onderwijsprofessionals, jeugdartsen, gemeenten en leerplichtambtenaren hebben samen aandacht en zorg voor leerlingen met ziekteverzuim, waardoor problematiek opgepakt kan worden.
Je Brein de Baas?! Lespakket Je Brein de Baas?! bestaat uit drie lessenseries (stress onder controle, makkelijker leren en gelukkig in de groep) voor jongeren van 12 jaar en ouder die worden gegeven door hun mentor. Het doel: verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren, jongeren meer (zelf)kennis over de werking van stress, leren en omgaan met elkaar bijbrengen en zorgen voor een verbeterde context rond jongeren (op scholen).
Vakmanschap
Waardevol vakmanschap gaat over het delen van ervaringen, reflecteren en blijvend leren. En over ‘in verbinding zijn’: met jezelf, je beroepsgroep, de burger en de maatschappij. Kortom, waardevol vakmanschap ademt kwaliteit en passie en is een voorwaarde om betekenisvol te zijn voor de gezondheid van alle kinderen in ons land. Het NCJ biedt tools om je hierbij te helpen.
Onderzoek
Het NCJ vertaalt wetenschappelijke kennis naar de praktijk. Maar je kunt ook het JGZ wetenschapsatelier benutten voor jouw onderzoeksvraagstukken.
Incompany
Iedere organisatie is anders. Wij adviseren, ondersteunen en verbinden daarom ook op maat.