VoorZorg

VoorZorg is een intensief huisbezoekprogramma voor aanstaande moeders in een zeer kwetsbare situatie, die te maken hebben met een opeenstapeling van problemen.

De Registratiemodule van het NCJ

Om ieder kind zo gezond, veilig en kansrijk mogelijk te laten opgroeien, is continuïteit in de zorg essentieel. Hierom is registreren in een dossier verplicht. Daarom is het NCJ, samen met toekomstige gebruikers, de Registratiemodule (RM) van het NCJ aan het ontwikkelen. Hiermee registreer en bekijk je alle data rond de interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg altijd op één centrale plek. Het werken met de Registratiemodule brengt geen extra kosten met zich mee. Hierdoor kunnen we samen binnenkort gaan voor de beste zorg!

Evidence Based Practice

Protocol-trouw werken (en dus het handhaven van de Evidence Based Practice) heeft een belangrijke rol in het versterken van de kwaliteit van de zorg. Eenduidige registratie binnen interventies zorgt ervoor dat de continuïteit beter geborgd kan worden. Hierom is het NCJ voor de interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg een registratiemodule aan het ontwikkelen. Deze module wordt toekomstbestendig, vermindert handwerk en is zorgvuldig gebouwd op basis van alle beveiligings- en privacystandaarden (+ WCAG 2.2 compliant).

Registratiemodule: wat is het?

Het registreren van geboden zorg is wettelijk verplicht. Op dit moment gebeurt dat voor de interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg met verouderde systemen en methodieken waardoor er geen gestandaardiseerde digitale overdracht mogelijk is. De Registratiemodule biedt kansen om data op een veilige, gebruiksvriendelijke en geoptimaliseerde wijze te noteren en ook gemakkelijk terug in te zien. Met de module worden cliëntdossiers eenduidig gestart, zijn ze veilig en efficiënt overdraagbaar en gemakkelijk terug te vinden op het NCJ platform, waar je als geautoriseerd professional ook gebruik kunt maken van vele andere producten. Zo kun je als professional op consistente, bewezen effectieve en toegankelijke wijze steun bieden aan kinderen en hun ouders.

Klik hieronder op de infographic om alle voordelen van het werken met de Registratiemodule te ontdekken.

Één centrale oplossing

Het werken met de Registratiemodule zal ook het administratief proces rondom de interventies vergemakkelijken. Dit neemt jou als professional veel (denk-)werk uit handen. Met het werken met de Registratiemodule bevorder je bovendien de mogelijkheden van het doen van wetenschappelijk onderzoek. Hieronder sommen we de voordelen voor je op:

De kracht van de NCJ registratiemodule
Gegevens registreren De kwaliteit van de zorg verbetert; door eenduidige registratie kan de continuïteit van de zorg beter geborgd worden.
Aanmelding van cliënten (zelf/door partners) kan binnen een gesloten omgeving, wat de administratieve last vermindert.
Handwerk wordt geautomatiseerd en gegevens overzichtelijk gemaakt. Dit optimaliseert het zorgproces.
De functionele en technische uitwerking past bij de huidige en toekomstige ontwikkeling van de informatiestandaard JGZ.
Gegevens inkijken De professional heeft een overzicht in beeld van de cliënt en de zorg.
De professional heeft binnen de registratiemodule direct toegang tot alle relevante interventie-materialen.
Gebruik van het NCJ platform Een geautoriseerd professional/manager kan gebruik maken van andere producten op het NCJ Platform*.
Data analyseren De registratiemodule bespaart tijd voor het maken van rapportages aan verschillende partijen, zoals gemeenten.
De registratiemodule automatiseert het aanleveren van de monitorgegevens aan het NCJ (conform licentie afspraken).
Geanonimiseerde huisbezoekregistraties kunnen worden benut voor zorg-optimaliserend wetenschappelijk onderzoek.
Beveiliging & privacy De registratiemodule voldoet aan alle wet- en regelgeving rondom beveiliging & privacy (AVG, WGBO en de Wegiz).
De registratiemodule laat je veilig en efficiënt cliënten overdragen, zodat continuïteit van zorg gegarandeerd is.
Overdracht tussen de interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg vindt in dezelfde beveiligde omgeving plaats.

*Zoals: 

  • Een koppeling met de BI-tooling die rapportage over de uitvoering van de interventie richting subsidiërende gemeenten aanzienlijk eenvoudiger maakt
  • De mogelijkheid voor epidemiologische afdelingen van JGZ organisaties om, in afstemming met het NCJ, onderzoek te doen met geanonimiseerde data uit de Registratiemodule.

Heb je vragen over de Registratiemodule of wil je er binnen jouw organisatie ook mee aan de slag? Neem dan contact op met NCJ-adviseur en onderzoeker Merian Bouwmeester via mbouwmeester@ncj.nl of het contactformulier hieronder.

Bijdrage

De implementatie van de Registratiemodule kunnen we ondersteunen dankzij een financiële bijdrage van het fonds SGS van het Zilveren Kruis.

Veelgestelde vragen | Algemeen

  • Waarom 1 registratiemodule?

    Stevig Ouderschap en VoorZorg hebben overeenkomsten. Beide interventies bestaan bijvoorbeeld uit huisbezoeken aan (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden, afgelegd door een (aanvullend opgeleide) JGZ-verpleegkundige. Omdat het VoorZorg Registratiesysteem (VRS) niet langer gecontinueerd wordt, verzorgt het NCJ graag de ontwikkeling van een nog modernere en snellere opvolger voor het VRS, direct ook om de interventie Stevig Ouderschap digitaal te faciliteren.

  • Voor welke interventies kan de Registratiemodule ingezet worden?

    De registratiemodule ondersteunt momenteel de huisbezoeken van de interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg.

  • Wanneer is de Registratiemodule beschikbaar?

    Voor het einde van Q1 2025 zal de Registratiemodule in gebruik worden genomen.

  • Waarom moet ik bij het NCJ zijn voor de Registratiemodule?

    Het NCJ is eigenaar van de interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg en voelt zich daarom verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van een passende digitale tool om de uitvoering van deze interventies te optimaliseren en ondersteunen.

  • Is het gebruik van de Registratiemodule verplicht?

    VoorZorg-organisaties zijn licentie-technisch verplicht om te registreren m.b.v. de door het NCJ aangeboden applicatie voor deze interventie, zoals ze dat tot nu toe waren ten aanzien van het VRS. Voor Stevig Ouderschap was er tot op heden geen applicatie beschikbaar. Het NCJ benadrukt echter het belang dat alle organisaties hier zo snel als mogelijk mee zullen gaan werken, bijvoorbeeld omdat:

    • de Registratiemodule gekoppeld wordt aan de selectievragenlijst en het prenatale aanmeldformulier;
    • de Registratiemodule met behulp van een BI-dashboard ook het aanleveren van alle jaarlijkse monitorcijfers geautomatiseerd mogelijk maakt;
    • de Registratiemodule overdracht van cliënten tussen organisaties veilig mogelijk maakt.
  • Wat kost het om met de registratiemodule te werken?

    Het NCJ wil de uitvoering van haar interventies zo optimaal mogelijk faciliteren en stelt de registratiemodule daarom gratis ter beschikking binnen haar licentieovereenkomst.

Veelgestelde vragen | Data

  • Wat is de relatie met de Informatiestandaard JGZ?

    Het datamodel van de Registratiemodule sluit aan bij de BDS V zodat data-overdracht in de toekomst waar nodig mogelijk zal zijn. Landelijke ontwikkelingen op dit punt worden door het NCJ gemonitord, zodat aansluiting op de actualiteit geborgd blijft.

  • Is er een koppeling voorzien met het DD JGZ?

    In de eerste versie van de Registratiemodule nog niet; voor de toekomst wordt hier wel op voorgesorteerd.

  • Op welke software wordt de Registratiemodule gebouwd?

    De Registratiemodule wordt ontwikkeld in Microsoft Azure en sluit daarmee optimaal aan bij diverse veelgebruikte software-applicaties in de JGZ.

  • Wat gebeurt er met de data uit het VRS?

    Alle dossiers uit het VRS zullen zo goed mogelijk worden geïmporteerd in de Registratiemodule, zodat de VoorZorg-verpleegkundigen gewoon door kunnen werken in het nieuwe systeem.

  • Wat gaat het NCJ monitoren en waarom?

    Gekoppeld aan de Registratiemodule levert het NCJ een PowerBI Dashboard voor Stevig Ouderschap en VoorZorg dat inzicht geeft in de uit hoofde van de interventie geleverde zorg. Het gaat dan om bijvoorbeeld:

    • Het aantal trajecten dat is gestart, voltooid en voortijdig beëindigd (inclusief de redenen hiertoe) alsmede het aantal verhuizingen gedurende de trajecten;
    • Het aantal contactmomenten per type per traject;
    • Het aantal verwijzingen naar aanvullende ondersteuning per type ondersteuning per traject;
    • Het aantal aanmeldingen dat niet gestart is met een traject (inclusief de redenen.

    Deze dashboards zijn per organisatie ingericht en ook per organisatie toegankelijk. Voor benchmarkingsdoeleinden zal deze informatie ook landelijk beschikbaar komen zonder herleidbaar te zijn naar de organisatie waaruit de data afkomstig is. Dit heeft als doel inzicht te geven in het bereik en de impact van de interventies om zo een verdere verspreiding van de interventies te bevorderen.

  • Hoe gaat het NCJ onderzoek doen met deze data?

    De kwantitatieve data die in de Registratiemodule over de huisbezoeken wordt vastgelegd (dus niet de gespreksverslagen zelf), zullen, mits de bezochte ouders hiervoor toestemming hebben gegeven, ontdaan van alle persoonsgegevens, worden opgeslagen in een beveiligde data-opslag. Onderzoekers kunnen, in overleg met het NCJ en met toestemming van de organisatie(s) wiens data het betreft, toegang krijgen tot een gesloten onderzoeksomgeving waar deze data kunnen worden geanalyseerd. Onderzoeksresultaten worden na goedkeuring van het het NCJ vrijgegeven voor rapportage.

  • Wat voor onderzoek gaat het NCJ doen met deze data?

    De kwantitatieve data die in de Registratiemodule over de huisbezoeken wordt vastgelegd biedt mogelijkheden om onderzoek te doen naar de ondersteuning aan gezinnen in kwetsbare omstandigheden. Relevante onderzoeksvragen zijn bijvoorbeeld: ‘wat is de relatie tussen bepaalde gezinsomstandigheden en uitkomsten van de ondersteuning?’, ‘voor welke typen gezinnen werken bepaalde onderdelen van de interventie het beste?’ en ‘onder welke gezinsomstandigheden zijn vastgestelde werkzame elementen het meest effectief?’. De uitkomsten van dergelijk onderzoek dragen bij aan het doorontwikkelen en optimaliseren van de interventies Stevig Ouderschap en VoorZorg. Dit is van belang om de juiste en beste zorg te kunnen (blijven!) leveren.

Veelgestelde vragen | Juridisch

  • Wie bepaalt de toegang tot de Registratiemodule en de autorisaties?

    Het NCJ geeft organisaties die een licentie voor Stevig Ouderschap en/of VoorZorg hebben toegang tot de registratiemodule conform een vastgestelde autorisatiematrix. Organisaties kunnen vervolgens zelf gebruikers uit hun organisatie autoriseren.

  • Hoe vindt de overdracht van dossier(s) plaats?

    Wanneer een cliënt van VoorZorg of Stevig Ouderschap tijdens het interventietraject verhuist naar het werkgebied van een andere organisatie, kan het dossier dat voor deze cliënt is aangelegd binnen de Registratiemodule eenvoudig en veilig worden overgedragen van de ene naar de andere organisatie (mits deze dezelfde interventie aanbiedt). Na de overdracht blijft de historie van het dossier toegankelijk (niet meer bewerkbaar) voor de initiële organisatie, zodat geleverde zorg in rapportages kan worden meegeteld.

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.