Wat kan jij doen?
JGZ-professionals zijn toegewijd om kindermishandeling te voorkomen, te signaleren en te stoppen. JGZ-organisaties ondertekenden de pledge behorend bij het Actieplan Preventie Kindermishandeling JGZ. Jij als professional kan het verschil maken.
Actieplan Preventie Kindermishandeling
De beroepsverenigingen Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), de brancheorganisaties GGD GHOR Nederland, ActiZ Jeugd en Augeo sloegen samen met het NCJ in 2016 de handen ineen en formuleerden het Actieplan Preventie Kindermishandeling Jeugdgezondheidszorg. Dit plan telt zeven actiepunten:
- Rechten van het kind voorop
- Veilige hechting beschermt kinderen
- Sterke ouders zijn cruciaal
- Weerbare jongeren kennen de weg
- Geen kind opnieuw slachtoffer door een stevige samenwerking met Veilig Thuis
- Samenwerking in de wijk
- De professional maakt het verschil
Rechten van het kind
De kinderrechten uit het Verdrag voor de Rechten van het Kind toepassen is een grondbeginsel waar we in Nederland hard aan werken, zo blijkt uit de rapportage van het Kinderrechtencollectief. De handreiking ‘ieder kind geïnformeerd’ voor scholen en gemeenten kan hierbij behulpzaam zijn; ook kunnen we ons laten inspireren door wat kinderen hier zelf over zeggen.
Bekijk ook:
Veilige hechting, sterke ouders en weerbare jongeren
Veilige hechting en een goede verbinding met sterke ouders zijn thema’s waarover we vanuit het NCJ veel kennis en expertise bieden. Om die verbinding aan te gaan bieden we tien tips voor ouder-proof communicatie. Ook weerbaarheid is een belangrijk thema voor het NCJ. Om jongeren weerbaar te maken zijn diverse interventies ontwikkeld, maar ook bijvoorbeeld lespakketten zoals ‘Je Brein de Baas?!’ of van Team Kim. Tenslotte is de JGZ-richtlijn Seksuele ontwikkeling hierbij relevant.
Bekijk ook:
Samenwerking Veilig Thuis en in de wijk
Een goede samenwerking met Veilig Thuis helpt te voorkomen dat kinderen opnieuw slachtoffer worden. Daarbij werken we met de vernieuwde Meldcode, zijn we alert op alle mogelijke signalen en hebben we oog voor de problematiek rond vrouwelijke genitale verminking (vgv). Maar ook in de wijk werken we integraal samen met JGZ, wijkteam en onderwijs, zodat we passende ondersteuning dichtbij huis kunnen bieden.
Jij maakt het verschil
Jij als professional kan het verschil maken. Er zijn diverse trainingen en e-learnings die jou hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld:
Ook de Meldcode Quiz van de LVAK is nuttig en met het AUGEO Magazine blijf je op de hoogte van relevante ontwikkelingen en inzichten. Bovendien zijn er allerhande tools te vinden, zoals deze bundeling op diverse thema’s en naslagwerken zoals de Kleine Gids Kindermishandeling.