Praten met tieners over stress, hoe doe je dat?
Het NCJ heeft een hand-out gemaakt met tips over hoe je met tieners over stress kan praten.
Onderwerp
Actueel lesmateriaal om de mentale gezondheid van leerlingen op het voortgezet onderwijs te versterken.
Uw kind krijgt op school lessen uit het lespakket ‘Je Brein de Baas?!’. Fijn dat we u daar meer informatie over kunnen geven. U bent namelijk erg belangrijk in de ondersteuning van uw kind. Op deze pagina vindt u informatie over het lespakket, toegang tot de films die we daarbij gebruiken en geven we tips over mentale gezondheid bij jongeren.
Jongeren geven aan vaak last te hebben van stress. Door corona is dat nog duidelijker geworden. Het lespakket ‘Je Brein de Baas?!’ helpt om met deze stress om te gaan. Uw kind leert over stress, over leren en over omgaan met anderen. Er zijn drie lessenseries: Stress onder Controle, Makkelijker Leren en Gelukkig in de Groep.
Elke lessenserie bestaat uit vier lessen waar ook films bij horen. U kunt al die films zelf ook bekijken. De kennis in die films gaat over hoe het brein werkt. De films zijn gemaakt voor jongeren, maar de kennis gaat eigenlijk over iedereen.
Als kinderen groter worden verandert uw rol als ouder. Uw kind vraagt ruimte om zelf dingen te ontdekken. Als ouder kunt u dat ondersteunen. Uit gesprekken met jongeren blijkt dat ze hun ouders erg belangrijk vinden. Ze willen graag dat u hen ziet en geïnteresseerd bent in wat ze doen. Maar ze willen ook ruimte. Dat blijft zoeken met elkaar.
De puberteit is een fase met grote mogelijkheden en enorme groei. Kinderen worden groot en ontdekken de wereld. Een wereld die steeds groter wordt. Als ouder helpt u die ontdekkingstocht met uw opvoeding. Daarbij gaat het om drie dingen:
Maar…
Deze kennis gaat over gemiddelde kinderen. We weten dat gemiddelde kinderen positief reageren op steun van hun ouders. Dat gemiddelde kinderen hun ouders op 1 zetten (samen met hun naaste vrienden). Alleen bestaat het gemiddelde kind niet en is er geen handleiding die voor alle kinderen geldt. En praten over stress is ingewikkeld. Zeker in tijden van stress.
Uitproberen! Soms gaat dat goed. Soms lukt het niet. Dan kun je afspraken opnieuw maken. Of grenzen duidelijker stellen. Elk kind is immers anders. En elk kind reageert ook niet altijd op dezelfde manier. Dat uitproberen lukt het best met uw kind samen. Samen zoeken wat werkt en er met elkaar over praten. Wat werkt voor jou? Wat helpt jou?
Zoek in uw buurt andere ouders op om het erover te hebben. Ze herkennen vast waar u tegenaan loopt. Ze hebben misschien handige tips. Of bezoek Wat Ouders Willen Weten en vind antwoorden op uw vragen. Vind daar ook de weg naar andere organisaties.
Stel uw vragen aan andere ouders via De Oudertelefoon of maak een afspraak met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van uw kind bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) of het CJG.
Soms heeft uw kind meer hulp nodig. Die hulp is vaak dichterbij dan u denkt. In uw directe omgeving, op school, bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts of via het wijkteam van uw gemeente. Of, als uw kind gewoon met iemand wil praten, chatten of mailen: wijs uw kind op Jongeren Hulp Online. Goede (online) hulp is binnen handbereik.
Het NCJ heeft een hand-out gemaakt met tips over hoe je met tieners over stress kan praten.
"*" geeft vereiste velden aan