onderwerp

Geletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Net als veel andere maatschappelijke achterstanden wordt laaggeletterd van generatie op generatie doorgegeven. Preventie is daarom van groot belang.

Over (laag)geletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat staat gelijk aan 18 procent, ofwel ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland. Net als veel andere maatschappelijke achterstanden wordt laaggeletterd van generatie op generatie doorgegeven. Preventie is daarom van groot belang.

Laaggeletterdheid is ook verbonden met gezondheidsproblemen. Laaggeletterden hebben vaker last van bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals astma, diabetes, kanker, hartinfarcten en psychische problemen.

Meer cijfers en feiten kun je vinden op de website van Stichting Lezen & Schrijven

JGZ en geletterdheid

In de eerste levensjaren wordt het fundament gelegd voor de latere taalvaardigheid. Ouders hebben een enorme invloed op de taalontwikkeling van hun kinderen. Als ouders laaggeletterd zijn is de kans groot dat ze hun eigen taalproblemen doorgeven aan hun kinderen, net zoals zij zelf hun taalproblemen hebben ‘gekregen’ van hun ouders. Om deze cyclus te doorbreken is het belangrijk dat ouders ondersteund worden om te praten, zingen en voorlezen met hun kind.

Alle ouders, ook laaggeletterde ouders, kunnen met de juiste ondersteuning of interventie een taalrijke thuisomgeving creëren. Als kwetsbare ouders zo vroeg mogelijk begeleiding en ondersteuning krijgen, kan dit betekenen dat een kind alsnog een goede start kan maken.

Daarnaast kan er ook worden ingezet op het verhogen van het taal- en leesniveau van de ouders zelf om daarmee voor meer aandacht voor taal in het gezin te zorgen. Het verhogen van het taal- en leesniveau van een ouder heeft bovendien positieve gevolgen voor zowel haar of zijn gezondheid als haar of zijn maatschappelijke participatie.

Landelijk Netwerk Geletterdheid (LNG)

In het Landelijk Netwerk Geletterdheid (LNG) komen partners circa drie keer per jaar (online) samen om kennis te delen en elkaar te verrijken en vooral om tot een integrale samenwerking te komen betreft de preventie van laaggeletterdheid. Zo organiseert het netwerk bijvoorbeeld webinars voor de geboorteketen of rondom de samenwerking tussen JGZ en kinderopvang. Het netwerk werkt daarnaast samen in het vinden van impactvolle preventie om kinderen taalvaardig aan groep 1 te kunnen laten starten.

Deelname

Deelnemers ervaren het LNG als inspirerend met leuke en prettige bijeenkomsten. Je krijgt een beter besef van wie wat doet, er ontstaat meer binding waardoor je elkaar makkelijker kunt vinden en we kunnen door slim samen te werken kinderen helpen. Draag jij de preventie van laaggeletterdheid ook een groot hart toe en zoek je samenwerkingspartners om voor kinderen meer te kunnen betekenen? Voel je welkom om je aan te sluiten bij het LNG! Ben je geïnteresseerd? Mail naar NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.