Onderwerp

Basispakket Jeugdgezondheidszorg

Monitoren, signaleren en screenen vormen de kern van het Basispakket JGZ. Het basispakket JGZ beschrijft activiteiten die de Jeugdgezondheidszorg aan elk kind in Nederland moet aanbieden.

Uitvoering Basispakket JGZ

Om een kwalitatief hoogwaardig Basispakket JGZ te kunnen samenstellen is het nodig te beschikken over inhoudelijke bouwstenen van goede kwaliteit. Zo kan de JGZ het Basispakket JGZ adequaat en op maat samenstellen, afhankelijk van de lokale en regionale behoeften en afspraken die zijn gemaakt.

De JGZ is onderdeel van de publieke gezondheidszorg en heeft als doel het bevorderen, beschermen en bewaken van de gezondheid en de lichamelijke, cognitieve en psychosociale ontwikkeling van kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar (VWS, 2013). De JGZ levert een belangrijke bijdrage aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen dat tot gezondheidswinst leidt. Het bijzondere aan de JGZ is, vergeleken met curatieve gezondheidszorg en jeugdhulp, dat zij populatiegericht is, alle kinderen in beeld wil hebben en een preventief karakter heeft (De Winter, 2013).

De JGZ is binnen de publieke gezondheidszorg het specialisme dat de interactie tussen de biologische, genetische kenmerken van het kind en zijn (im)materiƫle omgevingsfactoren beoordeelt.

Interactieve tekening positionering JGZ

In deze interactieve tekening is het dynamische werkveld van de JGZ verbeeld en de spil- en brugfunctie die JGZ vervult tussen de verschillende spelers (symbolisch als eilandjes weergegeven). Deze tekening kan worden gebruikt om op eenvoudige en snelle wijze aan stakeholders toe te lichten wat de JGZ doet. De tekening is ook een goed hulpmiddel om in de eigen organisatie het gesprek te voeren over de kwaliteit. Hoe borgen we de kwaliteit in onze organisatie, hoe verbeteren we de kwaliteit en hoe laten we dat zien?

NB: Gebruik van de tekening: via de + tekens wordt de manier van werken, de doelgroepen en de verbinding toegelicht. Klik je op de lampjes, dan verschijnen er tips uit de praktijk die direct toepasbaar zijn.

Landelijk Professioneel Kader

Om de JGZ flexibeler invulling te geven en beter aansluiten op de behoeften en mogelijkheden van jeugdigen en hun ouders is in 2016 het Landelijk Professioneel kader (LPK) opgesteld. Het LPK vervangt de richtlijn contactmomenten. Zo biedt de JGZ zorg op maat. Bekijk het geactualiseerde LPK.

Downloads uitvoeringsvarianten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.