JGZ-ondersteuningskaart omgaan met armoede in de JGZ
Deze JGZ-ondersteuningskaart is gemaakt ter ondersteuning in het gebruik van de handreiking ‘Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid'.
Onderwerp
Ongeveer 1 op de 11 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Het opgroeien in (langdurige) armoede heeft veel gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.
Professionals in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg hebben elke dag de kans om iets voor kinderen, jongeren en (aanstaande) ouders in armoede te betekenen. Zij hebben een preventieve taak in het bijdragen aan een veilige zwangerschap en geboorte en het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren.
Als belangrijke schakel in het signaleren van armoede, is het relevant dat zij in staat zijn deze complexe problematiek te herkennen, bespreekbaar te maken en daar handelingsbekwaam mee om te gaan. De handreiking ‘Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid’ biedt praktische handvatten, tools en tips om als professional aan de slag te gaan.
Deze JGZ-ondersteuningskaart is gemaakt ter ondersteuning in het gebruik van de handreiking ‘Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid'.
In de handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in de jeugdgezondheid’ beschrijven de lectoren Mariëtte Lusse en Annelies Kassenberg, samen met Petra Kletter concrete werkwijzen voor het Signaleren, het Ondersteunen en het Stimuleren (de S.O.S -aanpak) bij kinderarmoede.
Bekijk de handreiking 'Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid. Een handreiking voor professionals in het sociaal domein.
Bekijk de handreiking 'Omgaan met armoede op scholen'. Handreiking voor primair en voortgezet onderwijs.
Bekijk de handreiking 'Omgaan met armoede in de kinderopvang', voor professionals in de kinder- en gastouderopvang.
Deze handreiking biedt een denk- en werkkader voor een passende en haalbare rol voor deze professionals in het omgaan met studenten met (dreigende) geldzorgen.
De handreiking voor de jeugdgezondheid vormt samen met de twee handreikingen voor professionals uit het onderwijs en het sociaal domein een drieluik. Bedoeld om de noodzakelijke afstemming en samenwerking tussen de verschillende professionals te bevorderen.
Wil je meer weten je over de totstandkoming, de SOS-aanpak en de verschillende werkwijzen? Bekijk dan het filmpje dat oud-NCJ-adviseur Lieke van der Meulen eerder maakte voor het AJN:
De JGZ is misschien een kleine schakel in het bestrijden van armoede, maar wel een hele belangrijke in het signaleren ervan en in het ondersteunen van gezinnen in armoede bij de opvoeding van kinderen. Door armoede te herkennen, te bespreken en integraal aan te pakken, kunnen de veerkracht en gezondheid van kinderen en hun gezinnen worden versterkt.
Bekijk hieronder ook de oproep en visie van Erik Dannenberg (voorzitter Divosa) over de taak van de JGZ bij armoede:
"*" geeft vereiste velden aan