We zien dat er steeds meer behoefte is aan intensievere ondersteuning bij dilemma’s of moeilijke keuzes die professionals hebben of moeten maken. We willen graag dat de beslissingen die worden genomen moreel juist zijn. Moreel juist is die beslissing die voldoende rekening houdt met de rechten, belangen en wensen van alle betrokkenen in de situatie.
Een moreel beraad is een vorm van moreel leren bij dilemma’s. Deze methode is erg geschikt voor teams die dagelijks met elkaar samenwerken of in de praktijk veel met elkaar te maken hebben. Het versterkt de professionaliteit van de individuele medewerker, maar ook van het team/ de groep/ de organisatie als geheel. Door (doorlopend) samen van casuïstiek te leren en deze te onderzoeken weet je als organisatie ook beter hoe hierop te anticiperen in de toekomst.
Lees meer over professionele dilemma’s
Inhoud
In een begeleide sessie worden de casus, de keuzes waar iemand voor staat, de argumenten, de betrokkenen, de afwegingen en de uiteindelijke keuze uitgewerkt om zo tot een gezamenlijke beslissing te komen. We gebruiken het 7-stappenplan dat wij geleerd hebben van Governance & Integrity.
Het 7-stappenplan is een methode die stap voor stap helpt een weg te vinden bij een casus die er op het eerste gezicht vaak chaotisch en ingewikkeld uitziet, naar een beslissing waarvan op goede gronden gezegd kan worden dat zij voldoende rekening houdt met de rechten, belangen en wensen van alle betrokkenen.
Opzet en werkwijze
Voor een moreel beraad is het van belang om een groep (maximaal 9 personen, liefst verschillende disciplines) te verzamelen die kan meehelpen om de 7 stappen te kunnen zetten om tot een moreel juiste keuze te komen in een specifieke casus. Een casus komt altijd uit de groep en is van een van de leden van de groep.
Het aantal procesbegeleidingen wordt vooraf afgestemd met de opdrachtgever.
Voorafgaand aan een procesbegeleiding kunnen de medewerkers van een organisatie ook worden ‘onderwezen’ in morele oordeelsvorming tijdens een introductiebijeenkomst of opleiding. Wij kunnen deze in samenwerking met Governance & Integrity voor de opdrachtgever verzorgen.
Als de medewerkers zelf zijn opgeleid tot procesbegeleiders hebben wij een leernetwerk waar de opgeleide procesbegeleiders zichzelf kunnen blijven ontwikkelen.
Voor wie?
Dit incompany aanbod is bedoeld voor jeugdprofessionals (iedereen die met en voor jeugdigen en hun ouders werken).