NCJInspiratieWinnaar NCJ Preventie Prijs 2024 en aftrap Week voor Jeugdgezondheid
Nieuws4 juni 2024
Winnaar NCJ Preventie Prijs 2024 en aftrap Week voor Jeugdgezondheid
Vanuit Het Huis Utrecht trapte het NCJ gisteren de allereerste Week voor Jeugdgezondheid af, in het thema ‘Ruimte voor preventie’. Naast de première van de documentaire ‘Preventie: ons vak!’ die we met de bijna 170 aanwezigen bekeken, luisterden we naar diverse (gast)sprekers en maakten we de winnaar van de allereerste NCJ Preventie Prijs 2024 bekend. Jeugdarts Kirsten Lindeman (werkzaam bij GGD Amsterdam) won, vanwege haar inspirerende inzet om generaties te helpen gezond, veilig en kansrijk op te groeien.
NCJ Preventie Prijs 2024
Dit jaar reikte het NCJ voor de allereerste keer de NCJ Preventie Prijs uit. Een prijs voor een professional die zich onderscheidt door zich op opvallende en unieke wijze in te zetten voor de beste jeugdgezondheid voor elk kind. Met de prijs wil het NCJ excellent en inspirerend vakmanschap op het gebied van jeugdgezondheid erkennen en belonen!
Nominaties
Juryleden Florien van der Windt (directeur Publieke Gezondheid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Carolien de Groot (oprichter en directeur-bestuurder JES Rijnland) en Igor Ivakic (directeur NCJ) nomineerden drie inzendingen:
Caroline Schouten (Jeugdarts KNMG bij GGD Hollands Midden, CJG Leiden en bestuurslid AJN Jeugdartsen Nederland)
Team JGZ Floresplein (Grietje de Boer, jeugdverpleegkundige GGD Groningen)
De jury nomineerde Caroline Schouten omdat zij letterlijk ‘ruimte voor preventie’ vraagt door zich publiekelijk te manifesteren rond een maatschappelijk relevant onderwerp: (het verhogen van) de vaccinatiegraad. Ze springt op de bres voor het verhogen van de vaccinatiegraad, legt dit goed uit (vaak ook in de media) en maakt het werk van de JGZ zichtbaar.
Team JGZ Floresplein viel op met hun vernieuwende concept ‘Peuterplein’ in een wijk met veel achterstanden. Het Peuterplein is een interactief parcours voor kinderen en ouders waarin zij op een laagdrempelige manier informatie kunnen verkrijgen over preventieve onderwerpen. In het parcours worden professionals uit de wijk verbonden en hiermee wordt collectieve preventie ook verstevigd.
Winnares
De prijs werd gewonnen door Kirsten Lindeman, een gamechanger die niet schroomt om van de gebaande paden af te wijken en zich volledig inzet om generaties te helpen gezond, veilig en kansrijk op te groeien. Door na werktijd tussen 18.00 en 19.00 uur langs de deuren te gaan kwam ze erachter dat een moeilijk te bereiken doelgroep (gezinnen in Bijlmermeer/Amsterdam Zuidoost) bereikt kon worden via de radio. Door te starten met het geven van opvoedondersteuning via radio Bijlmermeer heeft zij deze doelgroep toch weten te bereiken. Kirsten is creatief, heeft lef en toont ondernemerschap. Door te luisteren en te ontdekken wat echt nodig is, giet zij het JGZ-aanbod in vernieuwende, bij de doelgroep aansluitende vormen. Daar waar anderen stoppen, doet Kirsten het stapje verder en kijkt niet naar de beperkingen. Ze is een voorbeeld voor anderen die zich afvragen hoe dingen anders te (kunnen) doen.
Juryleden Carolien en Igor met winnares Kirsten (midden)
Première documentaire: ‘Preventie: ons vak!’
Tijdens de aftrap van de week, startten we het programma met de première van de documentaire ‘Preventie: ons vak!’. In deze documentaire, gemaakt in samenwerking met documentairemaker Renate Tromp, zijn professionals geportretteerd die van preventie hun vak hebben gemaakt. Daarbij gaat het over wat we nu en in de toekomst doen voor gezonde generaties in Nederland en over de vraag wat we samen nog beter kunnen doen.
Deze zomer werkt het NCJ aan een programma om op tour te gaan met de documentaire, waarbij we aan de hand van de docu interactief aan de slag gaan met generatiebewust preventiebeleid. Wil jij de documentaire ook zien en/of op de hoogte blijven van ons ‘docu on tour’-programma’? Meld je aan!
In het thema ‘Ruimte voor preventie’ zijn deze week ook verschillende webinars te zien, gegeven door NCJ-adviseurs. Lees hierover meer op de pagina ‘webinarreeks’. Aanmelden kan nog!
4 juni – webinar ‘(Goot)ouderschap en een gezonde leer- en leefomgeving’.
5 juni – webinar ‘Van idee naar impactvolle preventie binnen het onderwijs en de JGZ’.
6 juni – webinar ‘Generatiebewust preventiebeleid binnen gemeenten’.