Hoe kun je met gebruik van de GIZ-methodiek in gesprekken met (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren (nog meer) ondersteunen op de thema’s ouderschap, (on)veiligheid & trauma en (gezond) gewicht? Voor GIZ-getrainde professionals is er na eerder succes en in het kader van het 10-jarig bestaan van de GIZ-methodiek weer een aanbod beschikbaar van verschillende online verdiepingsworkshops: ‘In gesprek met de GIZ … ‘.
In totaal volgden ruim 400 GIZ-getrainde professionals de verdiepingsworkshops en gaven gemiddeld een dikke 8 bij de evaluatie!
De GIZ (Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften). is een effectieve gespreksmethodiek die professionals helpt om, samen met (aanstaande) ouders, jeugdigen en andere professionals, te bepalen hoe het gaat en wat nodig is. De veerkracht van ouders, kinderen en jongeren en hun eventuele behoefte aan ondersteuning kan met behulp van de leeftijdsspecifieke GIZ-schema’s in kaart gebracht worden.
Voor GIZ-getrainde professionals is er een (incompany) aanbod van verschillende (online) verdiepingsworkshops: ‘In gesprek met de GIZ … ‘, over de thema’s: aansluiten bij ouders & ouderschap, veiligheid & trauma, (gezond) gewicht en het bespreekbaar maken van geldzorgen. De workshops duren 3 tot 3,5 uur en de nadruk van de workshops ligt op gespreksvoering met behulp van de GIZ-methodiek.
Deelnemen aan één of meerdere verdiepingsworkshops
De verdiepingsworkshops vinden plaats op de volgende momenten:
- (Gezond) Gewicht op 23 november 2023 (9.00 tot 12.30 uur)
- Aansluiten bij ouders & ouderschap op 14 november 2023 (13.30 tot 17.00 uur)
- Veiligheid & trauma op 1 november en 15 november 2023 (9.00 tot 12.30 uur)
Deelname per workshop is 50 euro. Accreditatie is beschikbaar voor SKJ (3,5), V&V, AbSg en VSR (3).
Meld je aan
“In gesprek met de GIZ over…..”
Aansluiten bij ouders & ouderschap
- Hoe blijf je aansluiten bij ouders als de situatie complex is?
Wanneer je werkt met de GIZ is het je doel om samen met een ouder (of jeugdige) een inschatting te maken van de eventuele zorgbehoeften. Het is belangrijk dat je je daarbij verplaatst in het perspectief van de ouder en jeugdige en de regie op inhoud, waar mogelijk, uit handen geeft. Jij stuurt het proces maar de cliënt geeft aan wat op dat moment belangrijk is en prioriteit heeft. Je werkt vanuit een bejegening vanuit gelijkwaardigheid.
Tijdens deze (online) verdiepingsmodule krijg je handvatten aangeboden om júíst in die complexe situaties de verbinding met ouders steeds opnieuw te kunnen vinden. Die verbinding is immers de voorwaarde om kwetsbare onderwerpen te bespreken. Zonder verbinding zal geen enkele ouder zich werkelijk openen.
Deze verdieping wordt aangeboden door GIZ-trainer José Koster (LinkedIn). Zij is ouderschaps- en communicatiedeskundige. Ze heeft ruime ervaring en kennis over o.a. ouderschap & opvoedondersteuning.
Het overtrof mijn verwachtingen en het is praktisch toepasbaar in de praktijk!
(On)veiligheid & trauma
- Hoe bespreek je signalen van (on)veiligheid en trauma met de GIZ-methodiek?
Deze verdieping richt zich op de gevolgen van trauma die onder andere ontstaat door een onveilige thuissituatie en hoe je dit bespreekbaar maakt aan de hand van de GIZ-methodiek. We behandelen de signalen van trauma en hoe deze elkaar in stand houden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan stressreductie.
Wanneer er onvoldoende basiszorg of onveiligheid is, moeten er veiligheidsafspraken gemaakt worden. Tijdens de verdieping besteden we aandacht aan de vereisten voor een werkzame veiligheidsafspraak.
Deze verdieping wordt verzorgd door GIZ-trainer Thera Hoegen (LinkedIn). Zij is integratief kindertherapeut en trainer op de aandachtsgebieden huiselijk geweld, sociale veiligheid en 1Gezin1Plan.
Inspirerende scholing
(Gezond) gewicht
- Hoe maak je het onderwerp ‘(gezond) gewicht’ bespreekbaar met behulp van de GIZ-
methodiek?
De GIZ-methodiek leent zich uitstekend om leefstijl op een positieve manier bespreekbaar te maken. Want hoe ga je met een kind in gesprek over een gevoelig onderwerp als gewicht? Hoe vertel je een ouder dat er sprake is van overgewicht bij hun kind en dat het belangrijk is om daar iets aan te doen? Je wil onzekerheid of weerstand immers voorkomen! De GIZ-methodiek biedt de mogelijkheid om samen, met een brede blik, te kijken naar wat goed gaat en waar zorgen over zijn. Dit biedt een handvat om gewicht in relatie tot andere onderwerpen bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld als een kind gepest wordt, of een ouder moeilijk ‘nee’ kan zeggen. Door met een brede blik te kijken, kun je op de juiste momenten doorvragen, motivatie ontlokken en eigen kracht versterken.
Tijdens deze verdiepingsworkshop gaan we korte gesprekken oefenen met een acteur. Je leert de drempel te nemen om het onderwerp gewicht in te brengen en je leert hoe je om kunt gaan met de weerstand die je daarop kunt krijgen. Tijdens het oefenen bestaat er geen goed of fout, maar creëren we ervaringen en bespreken we wat wél werkt. Voorafgaand aan de training ontvang je informatiemateriaal over het onderwerp. De focus van de training zelf ligt op het oefenen met praktijksituaties.
Deze verdieping wordt gegeven door GIZ-trainer Babs Smith (LinkedIn). Als communicatietrainer ontwikkelt en verzorgt zij diverse trainingen voor professionals in o.a. zorg & welzijn, onderwijs en bij de overheid. Daarnaast geeft zij les aan de LeefstijlCoach academie en coacht zij individueel op vitaliteit.
Geldzorgen
Hoe kan de GIZ-methodiek helpen bij het bespreekbaar maken van geldzorgen?
Stel, in gesprek met een ouder signaleer je stress en overbelasting. Of je spreekt een jongere die regelmatig een maaltijd overslaat. In beide gevallen vermoed je dat er sprake is van financiële problemen in het gezin. Vind jij het lastig om het onderwerp ‘armoede’ dan ter sprake te brengen? De GIZ-methodiek biedt je hiervoor handvatten.
Tijdens deze verdieping leer je meer over het onderwerp geldzorgen en de signalen die hierop duiden. Je leert aan de hand van de GIZ-methodiek geldzorgen bespreekbaar te maken en de signalen hierop duiden. Voorafgaand aan de training ontvang je uitgebreid informatiemateriaal over het onderwerp. De focus van de training zelf ligt op gespreksvoering. We gaan praktijksituaties oefenen met behulp van een trainingsacteur. Hierbij bestaat er geen goed of fout, maar creëren we ervaringen en bespreken we wat werkt.
Deze verdieping wordt gegeven door GIZ-trainer Babs Smith (LinkedIn). Babs helpt mensen te ‘communiceren met impact’. Als communicatietrainer ontwikkelt en verzorgt zij diverse communicatietrainingen voor professionals in o.a. zorg & welzijn, onderwijs en bij de overheid. Haar specialisatie is ‘motiverende gespreksvoering’.
Neem voor de incompany mogelijkheden van deze verdieping contact op met giz@ncj.nl.
Interesse?
Deelname per workshop is 50 euro. Accreditatie is beschikbaar voor SKJ (3,5), V&V, AbSg en VSR (3).
Meld je aan
Neem bij vragen of een (incompany) aanbod op maat contact op via giz@ncj.nl.