Het NCJ peilde voor de vierde keer onder professionals of zij de signalen van geldzorgen herkennen in de spreekkamer en hun mogelijkheden om iets met deze signalen te doen. De cijfers laten zien dat nog steeds het merendeel van de professionals het lastig vindt om armoede en geldstress te herkennen. Wel zien we dat het bespreken van geldzaken steeds normaler wordt. Dat is belangrijk, want financiële gezondheid heeft een grote invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en jongeren.
Meest opvallende resultaten
- Iets meer dan de helft van de professionals geeft aan de signalen van geldzorgen niet te herkennen of twijfelt hierover.
- 75% van de respondenten zegt voldoende tot zeer goed in staat te zijn om geldzorgen te bespreken.
- 2/3e geeft aan onvoldoende concrete handvatten te hebben om te ondersteunen als er geldzorgen zijn.
- Net iets meer dan de helft kent de sociale kaart en weet naar wie door te verwijzen. Bijna de helft heeft hier dus moeite mee of is ontevreden over de opvolging na doorverwijzing.
Praktische handvatten
In de handreiking “Omgaan met armoede in de JGZ” staan heel praktische handvatten om geldzorgen te signaleren, bespreekbaar te maken en van betekenis te zijn als professional. Wil je aan de slag met een betere samenwerking binnen de sociale kaart? Kijk dan eens naar deze handreiking of neem contact op met Kim Houben van het NCJ.
En een heel praktische tip voor de komende tijd: Sinterklaas is weer in Nederland. Voor veel ouders en opvoeders een moment van geldstress. Lees hierover ook het blog van Lilith Smidts-Lefever en gebruik deze gebeurtenis om met ouders in gesprek te gaan.
Bekijk ook de resultaten van de vorige peiling onder professionals.