Wat is het belang van professionalisering voor de jeugdgezondheidszorg? Daarover vertellen Annemieke Korver, voorzitter van de V&VN-vakgroep Jeugdverpleegkundigen en Mascha Kamphuis, voorzitter van de AJN (Jeugdartsen Nederland) in het artikel van ZonMW.
‘Professionalisering betekent voor mij dat je continu je kennis up-to-date houdt en meegaat met nieuwe ontwikkelingen, zoals digitalisering’, zegt Annemieke. ‘Dat je je verdiept in wetenschappelijke onderzoeken, vakbladen leest en je aansluit bij een beroepsvereniging. En natuurlijk dat je werkt volgens de laatste richtlijnen en wetenschappelijk onderbouwde methoden.’ Mascha noemt doorlopende bijscholing voor jeugdartsen een belangrijk aspect. ‘En dan niet alleen medisch-inhoudelijk, maar ook op het gebied van beleid, publieke gezondheid en gespreksvoering.’
Lees het volledige artikel van ZonMW >
Nieuws over de JGZ op ZonMW
Van oudsher heeft de jeugdgezondheidszorg (JGZ) een belangrijke rol in de preventieve zorg voor de jeugd in Nederland. De JGZ volgt via contactmomenten de ontwikkeling van het kind, signaleert zo achterstanden en biedt ondersteuning of verwijst indien nodig door naar andere zorgverleners. De huidige tijd stelt de JGZ voor nieuwe vraagstukken. ZonMw wil door middel van kennis de JGZ verbeteren en versterken om zo te werken aan een effectieve en goede basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Eens per maand licht ZonMW kennis uit over de JGZ.
Bekijk het overzicht van de maandelijkse nieuwsberichten >
Bekijk ook: