Het thema van de Week tegen Kindermishandeling is dit jaar ‘Praat met elkaar’ – dit is het moment, ook al is het moeilijk, dat maakt het verschil. Zo’n gesprek is spannend, allereerst natuurlijk voor de jeugdige en de ouder maar zeker ook voor de professional. Toch is het uiteindelijk een gesprek van mens tot mens. Om professionals te ondersteunen hoe dit gesprek aan te gaan maakte het NCJ een podcast naar aanleiding van de documentaire ‘Jij bent de Baas’ van Team-Kim.
Voor deze podcast ging Merel Steinweg in gesprek met Kim van Laar van Team-Kim en Edith Nikken, jeugdverpleegkundige en aandachtsfunctionaris kindermishandeling bij GGD Hollands Midden. Als een jeugdige jou als professional vertelt dat hij of zij thuis mishandeld wordt, hoe ga je daar dan mee om? Hoe reageer je, wat doe je wel en wat doe je niet? Inspiratie voor dit gesprek is de documentaire ‘Jij bent de Baas’. In deze documentaire gaan drie ervaringsdeskundige jongeren in gesprek met een professional (hulpverlener, leraar) die bij hen betrokken was en samen met hen blikken ze terug op het moment dat ze voor het eerst vertelden wat er thuis speelde. De documentaire is gemaakt door Heleen Minderaa in opdracht van Team Kim en in samenwerking met de ervaringsdeskundigen van Team Kim.
Een goed gesprek, hoe dan?
Het gesprek met Kim en Edith belicht een tornado aan gevoelens en vragen die in je hoofd rondrazen op het moment dat je geconfronteerd wordt met de situatie van een jongere. Hoe bewaar je de rust midden in zo’n tornado, hoe ga je om met je gevoel van verantwoordelijkheid, hoe zorg je dat deze jongere zich gezien en gehoord voelt, hoe kun je toch vertrouwen geven dat die jongere zich staande kan houden, wat is nodig voor de veiligheid van deze jongere? Al die vragen en meer komen aan de orde in dit gesprek. De rust kunnen bewaren, samen durven wikken en wegen in plaats van het zo snel mogelijk voor die jongere willen oplossen (want dat kan helemaal niet), dat is misschien wel de belangrijkste expertise die je nodig hebt in een goed gesprek over dit thema.
Praat met elkaar
Vlak na het maken van de podcast kreeg Kim van Laar een hersenbloeding. Gelukkig heeft ze dit overleefd, maar het herstel kost tijd. We zijn heel blij dat Kim inmiddels zo ver hersteld was dat ze alsnog de publicatie van deze podcast kon accorderen zodat we, een jaar later, alsnog de inspiratie van deze podcast kunnen delen in de Week tegen Kindermishandeling waarvan het thema dit jaar zo toepasselijk is: praat met elkaar.
Documentaire bekijken
Ben je benieuwd naar de documentaire? Je kunt een sessie met Team-Kim inhuren om samen met ervaringsdeskundigen en een gespreksleider de documentaire te bekijken en bespreken.