
Petitie: Help ons het Hart voor Jeugd en Gezin kloppend te maken!
Op 25 maart 2025 is deze petitie aan de Tweede kamer aangeboden om het politieke debat te voeden en preventie op de kaart te zetten.
Nieuws 26 maart 2025
Samen maken we het hart voor jeugd en gezin kloppend. Tweede Kamerleden waren op dinsdag 25 maart uitgenodigd om mee te ‘puzzelen’ en het hart voor jeugd en gezin kloppend te maken. Door samen de komende tijd verschillende puzzelstukken te leggen komen we tot een generatiebewust preventiebeleid voor jeugd en gezin in Nederland. Om dat te bereiken, hebben het NCJ, ActiZ, AJN, V&VN, SBOH, BMK, Jeugdarts Next Level, The Next Level Dokter en KAMG, een petitie aan de Tweede kamer aangeboden met de eerste twee puzzelstukken die het politieke debat voeden en aanjagen.
Deze eerste twee puzzelstukken richten zich op de preventieve basiszorg voor jeugd en gezin: de jeugdgezondheidszorg. Naast de petitie werden de aanwezige Kamerleden van VVD, Groenlinks-PvdA, D66, BBB, NSC, SGP en PVV ook uitgedaagd om zelf te gaan puzzelen aan de hand van een hart bestaande uit verschillende blokjes. De initiatiefnemers zijn natuurlijk benieuwd wie van de Kamerleden het lukt om als eerste de puzzel te leggen, we snappen ook dat het hart kloppend krijgen best een uitdaging kan zijn. Het is ook helemaal niet erg als het niet in één keer lukt, wij hebben de Tweede Kamerleden meegegeven: het hart kloppend maken doen we samen.
Waar in 2000 nog maar één op de 27 kinderen een beroep deed op de jeugdzorg, is dit tegenwoordig één op de op de zeven jongeren en kinderen, maar liefst vier keer zo veel. De oplossing ligt echter niet in de jeugdzorg zelf, maar in de samenleving. Het vraagt om een integraal domein overstijgende visie en een concrete aanpak met focus op preventie en samenwerken met zorgzame gemeenschappen.
De jeugdgezondheidszorg en haar professionals willen de kansen voor kinderen en gezinnen behouden en het liefst vergroten. Zij willen dat écht ieder kind en ieder gezin alle mogelijkheden krijgt om zich veerkrachtig, veilig en gezond te ontwikkelen. Om dat te bereiken, hebben de ondertekenaars van dit initiatief twee eerste puzzelstukken geformuleerd voor de focus op preventie die het politieke debat kunnen aanjagen en voeden.
De Kamerleden hebben binnenkort een aantal belangrijke debatten, zoals op 26 maart een debat over de wijzigingen van de jeugdwet en op 2 april een debat over publieke gezondheid. Initiatiefnemers hebben aangegeven dat er al vele goede initiatieven zijn, zowel lokaal als in de regio’s, waarbij jeugdigen en gezinnen, de gemeenten, het onderwijs, de zorg, de kinderopvang, wijkteams, het welzijn, de jeugdhulp en de jeugdgezondheidszorg goed samenwerken. Voorwaarde is wel dat alle partijen altijd het belang van het kind en het gezin voorop stellen en leren van wat al goed gaat. Lokaal, regionaal en landelijk. Maar we zijn er nog niet. Om écht de beweging naar de voorkant te maken moet er nog wel wat gebeuren:
Kortom: benut het volledige potentieel van de jeugdgezondheidszorg en kies voor een samenhangende jeugd- en gezinsaanpak.
Hartekreet vanuit de praktijk
Op 25 maart 2025 is deze petitie aan de Tweede kamer aangeboden om het politieke debat te voeden en preventie op de kaart te zetten.
Handreiking van ActiZ Jeugd: Aan de slag met kansrijk partnerschap. Dienend aan jeugd en gezin.
"*" geeft vereiste velden aan
Zijn jullie ook aan het nadenken over variatie in vormen aanbieden in het kader van zorg op maat/het Landelijk Professioneel Kader (LPK)? Ben je benieuwd wat Centering Zorg daarin kan betekenen? Bekijk dan deze sessie van het innovatiecafé over Centering Zorg.
Dit artikel is bedoeld om kennis en inzicht over Developmental Coordination Disorder (DCD) buiten de academische wereld te bevorderen.
De Hervormingsagenda Jeugd legt een sterke nadruk op preventie en het versterken van het gewone leven van jongeren en ouders. Hierin speelt de JGZ een cruciale rol. Het NCJ stelde een notitie op om gemeenten te ondersteunen bij het effectief samenwerken met de JGZ.