In JGZ Live! brengen we maandelijks mensen online samen om inspiratie te brengen en te halen om de jeugd zo gezond, veilig en kansrijk mogelijk te helpen opgroeien. Heel 2023 gaan we, steeds vanuit een ander perspectief, met elkaar in gesprek over hoe we mentale vooruitgang kunnen boeken. Collega’s uit het hele land, vanuit verschillende organisaties: JGZ, kinderopvang, onderwijs, jeugdhulp, gemeenten en zeker ook de jongeren zelf – kunnen elkaar hier ontmoeten om samen met ons de dialoog aan te gaan.
In deze editie ging hoogleraar en kinder- en jeugdpsychiater Wouter Staal in JGZ Live! het gesprek aan over psychische kwetsbaarheid en veerkracht en hoe we kennis kunnen inzetten ten behoeve van preventie en versterking (amplitie).
Kinderen en jongeren in Nederland maken zich grote zorgen over hun mentaal welzijn, gelijke kansen en het klimaat. Binnen de groep kinderen en jongeren die psychische problemen ervaren, geeft het gevoel continu zichtbaar te zijn en beoordeeld te worden op school, maar vooral ook in sociale media, een extra hoeveelheid stress. De boodschap dat iemand het zelf in de hand heeft om succes te hebben in het leven, gecombineerd met de gedachte dat talent maximaal benut moet worden, lijkt een rol te spelen in de sterk gegroeide aantallen verwijzingen naar de jeugd GGZ.
Wat maakt dat er een groei is in het aantal verwijzingen naar de jeugd GGZ? Wat is in onze optiek ‘normaal’ en wat ‘afwijkend’ gedrag? En hoe duiden we persoonlijke factoren en contextfactoren?