Er zijn weer diverse nieuwe e-learnings beschikbaar in de JGZ Academie! Het gaat om de e-learning ‘Van beschermen naar versterken’ van VeiligheidNL en de e-learnings ‘Rookvrij zwanger’ en ‘Rookvrij opgroeien’ van Trimbos-instituut.
Naar de e-learning ‘Van beschermen naar versterken’
Ga naar ‘catalogus’ en kies voor ‘e-learnings niet-richtlijnen’. Accreditatie voor de e-learning is aangevraagd. De actuele status hiervan kan je terugvinden in de JGZ Academie.
Naar de e-learning ‘Rookvrij zwanger’
Ga naar de e-learning ‘Rookvrij opgroeien’
Of login bij de JGZ Academie en ga naar ‘catalogus’ en kies voor e-learnings ‘Hyperlinks naar externe e-learnings’.
Over de e-learning ‘Van beschermen naar versterken’
De e-learning ‘Van beschermen naar versterken’ van VeiligheidNL is een interactieve e-learning voor professionals in de JGZ. De e-learning is ontwikkeld in samenwerking met JGZ-professionals en Blend Leren.
VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, heeft als doel ernstig letsel bij kinderen (0-4 jaar) te voorkomen. Daarvoor heeft het de nieuwe strategie ‘van beschermen naar versterken’ geïntroduceerd, gebaseerd op het strategisch model letselpreventie. Volgens deze strategie is een goede balans tussen het beschermen en versterken van een kind cruciaal. Dat betekent niet alleen risico’s vermijden, maar een kind juist ook versterken door met risico’s leren omgaan. Dit draagt bij aan hun zelfredzaamheid en verkleint de kans op ernstig letsel.
Op basis van deze strategie heeft VeiligheidNL de Veilig Opgroeien aanpak ontwikkeld, speciaal voor JGZ-professionals. Hierbij staan de mijlpalen in de ontwikkeling van een kind centraal, de momenten waarop het vaak mis gaat. Met deze aanpak help je ouders de signalen te herkennen die een nieuwe mijlpaal aankondigen bij hun kind. Als ouders de ontwikkeling goed inschatten kunnen ze hun kind beschermen waar nodig en versterken waar mogelijk.
In de e-learning leer je hoe je deze strategie en de Veilig Opgroeien aanpak kunt toepassen in jouw werk. De e-learning duurt ongeveer 45 minuten en sluit af met een kennistoets. De e-learning is in de JGZ Academie terug te vinden in de categorie niet-richtlijnen. Accreditatie voor de e-learning is aangevraagd. De actuele status hiervan kan je terugvinden in de JGZ Academie.
Over de e-learnings ‘Rookvrij zwanger’ en ‘Rookvrij opgroeien’
Veel vrouwen (en hun partners) stoppen vóór of tijdens de zwangerschap met roken om de gezondheid van hun kind te beschermen. Maar na de zwangerschap gaat ruim 1 op de 4 vrouwen weer roken. Het is daarom belangrijk om met ouders te praten over stoppen met roken en rookvrij blijven. Om je daarbij te helpen ontwikkelde Trimbos-instituut de e-learnings ‘Rookvrij zwanger’ en ‘Rookvrij opgroeien’. De e-learnings zijn vanaf nu beschikbaar in de JGZ Academie en zijn bedoeld voor alle zorgverleners die werken met ouders.
Stopadvies in 3 stappen: vraag, vertel, verwijs
De Taskforce Rookvrije Start introduceert een korte én effectieve stopadviesmethode: het Very Brief Advice plus (VBA+). Het betreft een stopadvies in 3 stappen: je vraagt, je vertelt en je verwijst. Hiermee kun je dit belangrijke onderwerp in korte tijd bespreken. Rookt je cliënt? Dan vertel je over effectieve stoppen-met-roken hulp, zoals de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Daarna meld je jouw cliënt aan bij de coach.
Enkele JGZ-organisaties hebben al een pilot gedaan met dit VBA+ en hebben positieve ervaringen met het toepassen van dit nieuwe gespreksmodel: “Het VBA+ is goed toepasbaar in de praktijk omdat het niet tijdsintensief is. Je kan roken zo makkelijk bespreken als één van de verschillende standaardonderwerpen”.
In de nieuwe e-learning Rookvrij Zwanger en/of Rookvrij opgroeien leer je hoe je dit stopadvies geeft en ouders makkelijk en snel verwijst naar coaches van Rookvrije Ouders. De studieduur is 2 uur.
Meer informatie of contact?
Wil je meer weten over de e-learning ‘Van beschermen naar versterken’ neem dan contact op met NCJ-adviseur Nathalie Drost via ndrost@ncj.nl. Voor de e-learnings ‘Rookvrij zwanger’ en ‘Rookvrij opgroeien’ kun je contact opnemen met NCJ-adviseur Ondine Engelse via oengelse@ncj.nl.