Recent verscheen er een artikel over de evaluatie van prenatale huisbezoeken in de Jeugdgezondheidszorg. Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert. Het artikel is vrij toegankelijk.

Lees het NCJ-artikel over de monitor PHB JGZ 2024
Een algemene beschrijving van de monitor PHB JGZ 2024 en bevindingen lees je in ons recent gepubliceerde nieuwsbericht.
En eerder verscheen ook een artikel bij het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg (TJGZ) over de monitor PHB JGZ 2023.
Themadossier prenataal huisbezoek
De invoering van prenatale huisbezoeken (PHB JGZ) biedt kansen om de jeugdgezondheidszorg te versterken en preventie effectiever te maken. Deze huisbezoeken zijn bedoeld om ongezonde stress bij ouders – en daarmee bij het kind – te verminderen en de gezonde ontwikkeling van het kind te bevorderen. Sinds de invoering van de wetswijziging in juli 2022 in de Wet Publieke Gezondheid zijn gemeenten verplicht prenatale huisbezoeken aan te bieden aan zwangere vrouwen in kwetsbare omstandigheden.
Lees meer over het PHB JGZ
Het NCJ en onderzoek
Om de gezondheid van ieder kind te beschermen en bevorderen, is onderzoek van essentieel belang. Het NCJ is een onafhankelijke, non-profit onderzoeksorganisatie die onderzoek doet in opdracht, maar ook zelf via vragenlijsten, monitors en evaluaties. Met regionaal en landelijk inzicht in de gezondheid en gezondheidsomgeving van de jeugd, dragen we bij aan het versterken van de preventieve zorg voor jeugd.
Lees meer over het NCJ en onderzoek
NCJ uitgever van TJGZ
Het NCJ is ook uitgever van het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg (TJGZ), een Nederlandstalig, open access, wetenschappelijk tijdschrift op het terrein van de jeugdgezondheidszorg. Een onafhankelijk redactieteam is inhoudelijk verantwoordelijk en draagt zorg voor het peer reviewed proces en de eindredactie op alle content. Het tijdschrift sluit aan bij de doelstelling van het NCJ om de kwaliteit van zorg op het gebied van preventie en jeugd te stimuleren. Wil je in contact komen met de redactie of zelf een bijdrage leveren? Neem contact op met de redactie.
Lees meer over TJGZ
Stage bij het NCJ
Ben jij een hardwerkende, zelfstandige, proactieve student die een stage ziet als een investering in zichzelf én in het NCJ, dan nemen we jou graag tijdelijk op in ons team als volwaardig collega. Wij hebben bij het NCJ ruimte voor allerlei studenten in bijvoorbeeld medische, sociale en communicatiewetenschappen.
Lees meer over een stage bij het NCJ