Toekomstperspectieven van jongeren in tijden van crises
Studente Maritha Goedhart onderzocht de toekomstperspectieven van jongeren en of dit gerelateerd is aan hun opleidingsniveau. Ze deelt haar bevindingen.
Nieuws 5 februari 2021
Kinderen bellen en chatten gedurende de tweede lockdown vaker met De Kindertelefoon over emotionele problemen dan in de eerste lockdown. En dat terwijl ze juist minder vaak contact opnemen over normale puberzaken als verliefdheid. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen die in huiselijk geweld situaties zitten of gevoelens van depressie ervaren hierover praten. Ik ben dan ook blij dat deze kinderen ons weten te vinden. Maar ik vind deze stijging, zeker in combinatie met de daling over onderwerpen als vriendschap en verliefdheid, zorgwekkend” aldus directeur Roline de Wilde.
Kinderen bellen of chatten steeds vaker met De Kindertelefoon over emotionele problemen zoals eenzaamheid of depressie, zo blijkt uit onderzoek op basis van chat- en telefoongesprekken. In vergelijking met de eerste lockdown steeg het aantal gesprekken dat ging over emotionele problemen met maar liefst 21%. Kinderen namen in de afgelopen periode gemiddeld 21 keer per dag contact op over zelfdoding. Tijdens de vorige lockdown werden hier gemiddeld 16 gesprekken per dag over gevoerd. Een stijging van 31%. Ook over de onderwerpen eenzaamheid (+ 31%) en depressie (+16%) wordt vaker contact opgenomen.
Eerder dit jaar nam het aantal gesprekken over (getuige zijn van) huiselijk geweld al toe, in vergelijking met het jaar ervoor. In dezelfde periode van vorig jaar gingen er gemiddeld 14 gesprekken per dag over huiselijk geweld. In de eerste lockdown waren dat er 16 per dag; inmiddels zijn dit er 18. Opvallend is dat er in vergelijking met eerder steeds meer jongens contact opnemen over huiselijk geweld. Vorig jaar was dit in 27% van de gesprekken het geval, dit is gestegen naar 45%.
“Waar de inhoud van gesprekken eerder vaker ging over normale puberzaken, geven nu steeds meer kinderen aan dat zij sociale contacten missen en dat zij zich alleen voelen” zegt Roline de Wilde. Ook is er een daling te zien in het aantal gesprekken dat over deze onderwerpen wordt gevoerd. Hoewel er nog steeds wel veel gesprekken worden gevoerd over seksualiteit, namen de gesprekken over sociaal contact en relaties juist af. Zo werd er in vergelijking met de eerste lockdown minder gepraat over verliefdheid (van 18 naar 14 gesprekken per dag, een daling van 25%). Het aantal gesprekken over vriendschap nam af van 10 gesprekken naar 7 per dag (een daling van 32%). Ook werden er minder gesprekken gevoerd over bijvoorbeeld liefdesverdriet (-31%), verkering (-20%) en uitmaken (-43%).
De Kindertelefoon is er voor kinderen van 8 tot 18 jaar. Afgelopen periode steeg het aandeel 16 & 17-jarigen dat contact opnam van 19% vorig jaar naar 26% tijdens de huidige lockdown. Deze verschuiving in verhoudingen is opvallend. Roline de Wilde zegt hierover: “Onder deze oudere groep zien we ook het aantal gesprekken over mentale problemen toenemen. Ook bij jongeren met wie het tot voor kort prima ging. Ik vind het belangrijk dat we hier oog voor hebben en hen de erkenning geven voor het offer dat zij brengen om de zwakkeren in de samenleving te beschermen. Tegelijkertijd proberen we in de gesprekken samen op zoek gaan naar manieren om het vol te houden”.
“We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is voor kinderen om te praten over dingen die ze dwars zitten. Gelukkig merken we in onze gesprekken ook hoe veerkrachtig kinderen zijn. Ook zien we dat 12 tot 18-jarigen op ons drukbezochte forum elkaar nog steeds een hart onder de riem steken. Zij kijken naar wat er nog wél kan en geven elkaar veel tips. Dat zegt veel over het belang van contact met leeftijdsgenoten, juist in deze tijd”, geeft Roline de Wilde aan.
De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar kinderen van 8 tot 18 jaar gratis en vertrouwelijk kunnen praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren circa 1.500 gesprekken per dag via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen.
Bekijk hier de bijbehorende handout.
"*" geeft vereiste velden aan
Studente Maritha Goedhart onderzocht de toekomstperspectieven van jongeren en of dit gerelateerd is aan hun opleidingsniveau. Ze deelt haar bevindingen.
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Vanwege de verwachte oplopende Covid-19 cijfers hebben het NCJ en de branche- en beroepsverenigingen een 'JGZ-Sectorplan' gemaakt voor de verschillende scenario's van Covid-19 zoals deze zich mogelijk kunnen gaan voordoen (Verkoudheid, Griep+, Continue Strijd en Worst Case).