Binnen de transitie naar de nieuwe JGZ-richtlijnen wordt momenteel hard gewerkt aan een vernieuwde website die in de eerste week van november live gaat. De richtlijnen worden beter toegankelijk dankzij de modulaire opzet, waardoor het gebruiksgemak vergroot. Ook is het mogelijk nieuwe kennis en inzichten sneller te verwerken en toe te passen in de praktijk. De eerste gebruikers hebben de website inmiddels getest en delen hun ervaringen.
Homepage van de vernieuwde JGZ-richtlijnenwebsite
Wat is er veranderd?
De nieuwe website maakt het eenvoudiger om specifieke informatie te vinden. Dit is te danken aan een goede zoekfunctie en de overzichtelijke weergave van zowel aanbevelingen als de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Daarnaast heeft de website een nieuwe, frisse uitstraling. De site wordt toegankelijk op alle apparaten, zodat je ook onderweg via je telefoon gemakkelijk informatie kunt opzoeken. De richtlijnenapp zal daarom verdwijnen zodra de nieuwe website beschikbaar is.
Reacties van gebruikers
De ontwikkeling van de nieuwe website is in nauwe samenwerking met een gebruikersgroep opgepakt. De gebruikersgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de beroepsverenigingen (AJN, V&VN en NVDA). Daarnaast hebben ruim 50 verschillende JGZ-professionals door middel van een gebruikerstest geholpen met het optimaliseren van de website. Een greep uit de reacties van de gebruikers:
“Met de huidige aanpassingen werkt het voor mij veel fijner om informatie te vinden.”
“De richtlijnen zijn nu snel te vinden nu ze gecategoriseerd zijn per cluster.”
“De zoekfunctie is echt een grote verbetering.”
“Ik vind de website nu overzichtelijk, als je beetje weet hoe hij ingedeeld is maakt het vervolgens makkelijk zoeken.”
Verdere optimalisatie
Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de optimalisatie van de website, zodat die in de eerste week van november voor iedereen beschikbaar is. Hoewel het merendeel van de gebruikers de nieuwe website als gebruiksvriendelijker ervaart en informatie sneller terugvindt dankzij de verbeterde zoekfunctie, kregen we ook suggesties voor verbeteringen. Onder andere het verminderen van de hoeveelheid tekst, het toevoegen van visuele hulpmiddelen en interactievere menu’s werden genoemd. Het doorvoeren van deze suggesties is een langetermijnproces waar we ook na de lancering van de nieuwe website aan blijven werken. De transitie van de richtlijnen loopt namelijk nog tot 2026. Wil je weten wat jij bij kan dragen? Bekijk deze factsheet.