Gezocht: Doktersassistente voor de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek
Het NCJ is op zoek naar een doktersassistente die wil deelnemen aan de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek (LEO).
Nieuws 11 november 2024
Om inzicht te krijgen in het welzijn van ouders, wordt de Balansmeter-vragenlijst gebruikt. Deze vragenlijst helpt ons een beeld te vormen van de draagkracht en draaglast van (aanstaande) ouders op dit moment. De Balansmeter kan van 11 november tot en met 9 december 2024 worden ingevuld. Help mee om de Balansmeter onder zo veel mogelijk ouders te verspreiden. Omdat dit onze 10e Balansmeter is, verloten we 10 cadeaubonnen t.w.v. €10,-.
We hopen natuurlijk dat de Balansmeter door veel ouders wordt ingevuld zodat we een betrouwbaar beeld krijgen. Wil jij ons helpen met het verspreiden van de vragenlijst onder ouders? Vraag de communicatiemedewerker van jouw organisatie om de Balansmeter te verspreiden via jullie eigen communicatiemiddelen. Welke kanalen kun je (onder andere) inzetten om ouders te bereiken?
Er wordt gevraagd naar de vier cijfers van de postcode. Daardoor zijn inzichten per regio mogelijk. Mochten jullie extra input willen hebben voor jullie eigen regio dan staat het jullie vrij om deze zelf ook te verspreiden onder alle ouders in jullie regio.
De afgelopen 5 jaar heeft het NCJ (aanstaande) ouders regelmatig gevraagd naar hun draagkracht en draaglast via de Balansmeter. Het is nu de 10e keer dat het NCJ de Balansmeter uitzet onder (aanstaande) ouders. Door (aanstaande) ouders regelmatig te bevragen op hun draagkracht en draaglast, kunnen we trends en ontwikkelingen signaleren en steeds beter volgen. Dit helpt om richting te geven aan beleid en uitvoering van de preventieve zorg voor gezinnen.
Eerder vroeg het NCJ hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe en projectleider Eleanne Plaizier van de Gezonde Generatie naar hun kijk op de resultaten van de 8e Balansmeter en de druk die ouders ervaren. Beiden gaven aan de Balansmeter een waardevol instrument te vinden, en zij waren ook kritisch: ze misten achtergrondkenmerken van ouders die de balansmeter invullen. Deze kritische reflectie heeft ertoe geleid dat het NCJ vragen aan de Balansmeter heeft toegevoegd. Zo wordt nu gevraagd wie de vragenlijst heeft ingevuld (moeder, vader, mede-opvoeder) en gevraagd naar opleiding, werksituatie, aantal kinderen en leeftijd van de kinderen. Op deze manier weten we wat meer van de achtergrond van onze respondenten terwijl de vragenlijst nog wel kort blijft en anoniem in te vullen is.
Een aantal highlights van de resultaten van de 9e Balansmeter:
Tijdens de Week voor Jeugdgezondheid (2 t/m 6 juni 2025) zal uitgebreid teruggeblikt worden op 10 Balansmeters en gaan we verder in gesprek over de draagkracht en draaglast van (aanstaande) ouders.
De Balansmeter is op systematische wijze ontwikkeld vanuit UMC Utrecht in nauwe samenwerking met ouders, praktijk en wetenschap en bedoeld om het ouderperspectief een stem te geven. De Balansmeter is een waardevol instrument gebleken om ouders te ondersteunen in hun zoektocht naar de voor hen juiste balans. Met de Balansmeter krijgen én geven ouders inzicht in de door hen ervaren balans. De ervaring leert dat het invullen van de vragenlijst aanleiding geeft tot mooie gesprekken zowel binnen het gezin als met de JGZ.
"*" geeft vereiste velden aan
Het NCJ is op zoek naar een doktersassistente die wil deelnemen aan de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek (LEO).
''Ik sta in een luxe wijk, voor een goed onderhouden twee-onder-een-kap woning. Maar een voordeur zegt niets over de ellende die zich daarachter afspeelt'', vertelt VoorZorg Verpleegkundige Saskia Slikkerveer – Vogel in vakblad VROEG over een moeder die in haar jonge leven veel teleurgesteld, gebruikt, misbruikt, afgedankt en weggestuurd is.
De nieuwe JGZ-richtlijnenwebsite is vanaf nu beschikbaar. Benieuwd wat er is veranderd? Neem snel een kijkje!