Steeds meer jeugdgezondheidszorg-professionals maken zich zorgen om hun eigen financiën. Zo blijkt uit de tweede peiling ‘Vragen over geldzorgen’ dat het NCJ in oktober 2022 onder professionals heeft gehouden. Daarnaast ziet het overgrote deel van de ondervraagde professionals dat ook jeugdigen en de ouders/verzorgers die zij spreken zich steeds vaker zorgen maken over geld.
Het is niemand ontgaan dat veel mensen het financieel zwaar hebben. De torenhoge inflatie zorgt ervoor dat niet alleen de kwetsbare groepen, maar ook de middeninkomens worden geraakt in hun koopkracht. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de kinderen in ons land. In plaats van dat het aantal kinderen dat in armoede leefde afnam, zijn er in 2022 bijna 100.000 kinderen bijgekomen.
De bestaanszekerheid van veel gezinnen en huishoudens staat onder druk en daarmee staat de basis van brede welvaart en welzijn van Nederland onder spanning. Professionals in het preventieve veld, zoals de jeugdgezondheidszorg (JGZ), onderwijs en het sociaal domein, spelen een cruciale rol in het veiligstellen van de bestaanszekerheid en welzijn van kinderen en de gezinnen waarin zij opgroeien.
Daarom hebben wij voor en na de zomer van 2022 een peiling gehouden onder deze professionals. Onder ouders hebben we twee keer de Balansmeter uitgezet. Via verschillende kanalen in ons netwerk en via de netwerken van onze partners zijn deze vragenlijsten breed uitgezet. De antwoorden zijn bij het NCJ verzameld en verwerkt.
De belangrijkste uitkomsten van de peiling onder professionals:
- Bijna 50% van de professionals herkent geldzorgen bij ouders, opvoeders en jeugdigen. De andere 50% twijfelt hierover.
- Slechts 30% van de respondenten heeft het gevoel dat jeugdigen en/of ouders daadwerkelijk met hen over geldzorgen durven te spreken. 65% twijfelt hierover en 5% denkt van niet.
- 33% van de professionals geeft aan voldoende concrete handvatten te hebben om te kunnen ondersteunen als er geldzorgen zijn. 66% van de professionals denkt van niet, of twijfelt hierover.
- Slechts 28% van de deelnemers kent de sociale kaart ten aanzien van het ondersteunen bij geldzorgen goed en weet naar wie ze mensen met geldzorgen kunnen verwijzen. Bijna 70% kent geen directe contactpersonen of heeft geen directe lijnen binnen de sociale kaart, is niet tevreden over de opvolging of terugkoppeling of heeft zelfs géén inzicht in de sociale kaart.
- Het aantal professionals dat zich soms tot altijd zorgen maakt over hun eigen financiële situatie is toegenomen tot ruim 50%.
Het verschil maken
Om mensen met geldzorgen te verwijzen naar de juiste ondersteuning in de buurt is het van cruciaal belang om de juiste kennis en vaardigheden te hebben én om lokale sociale kaart te kennen. Met andere woorden: korte lijnen en warme contacten hebben met hulpverleners waar je de gezinnen naar kunt verwijzen. Hier kunnen professionals binnen de JGZ en het hele preventie veld echt het verschil maken voor ouders en jeugdigen. Maar er is op dit gebied nog een wereld te winnen.
Zorgwekkend
We vinden het zorgwekkend dat een grote groep professionals zelf ook stress ervaart vanwege financiële zorgen. Zij hebben hierdoor minder ruimte in hun hoofd om de volle aandacht te hebben voor de ander. Stress doet wat met je, ook met professionals!
De huidige crisis raakt ons allemaal en we moeten er samen voor zorgdragen dat niemand door het ijs zakt. Dus hierbij een oproep aan politici, beleidsmakers, werkgevers, leidinggevenden en collega’s: zorg ervoor dat de professionals geen blinde vlek worden binnen de aanpak van armoede. Ook zij kunnen kwetsbaar zijn. Ofwel een oproep aan ons allen om naar elkaar om te zien.
Wat kun jij doen?
Armoede is vaak een gevolg van meerdere (complexe) factoren en vraagt om een brede aanpak. Om de gevolgen van (kinder)armoede te verkleinen, hebben we alle professionals die werken met kinderen en hun gezinnen hard nodig. Maar ook de managers en beleidsmedewerkers van uitvoerende organisaties en gemeenten hebben hierin een taak. Samen pakken we (kinder)armoede aan!
Wil je aan de slag met kinderarmoede en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. Ga je eerst zelf aan de slag? Met onderstaande handreiking zet je een goede eerste stap.
Lees het volledige rapport