Nieuws 29 september 2022

Evaluatie van de Ouder- en Kindteams Amsterdam

Eind 2021 is het NCJ gevraagd om de samenwerking binnen en aansturing van de Ouder- en Kindteams Amsterdam in de periode 2019-2021 te evalueren. Het doel van de evaluatie was het bieden van handvatten en het geven van richting aan de verdere samenwerking binnen en aansturing van de Ouder- en Kindteams. De bevindingen van dit evaluatieonderzoek kunnen ook voor andere JGZ-organisaties leerzaam zijn, want alleen door samenwerking ontstaat goede zorg aan ouder en kind.

Basisingrediënten voor een goede samenwerking

Door samen te werken kunnen we elkaars kennis en expertise benutten, wat ten goede komt aan de zorg voor ouder en kind. Echter, samenwerking verloopt niet altijd als vanzelf. Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat gezamenlijke betrokkenheid het startpunt is voor een waardevolle samenwerking. De basisvragen hierbij zijn: waar gaan we voor? En hoe krijgen we dit met elkaar voor elkaar? De basisingrediënten voor een goede samenwerking zijn daarnaast: elkaar en elkaars vakgebied kennen en respect hebben voor elkaar en elkaars expertise. Dan durf je je kwetsbaar op te stellen, waardoor je elkaar eerder en makkelijker consulteert.

Stabiel leiderschap

De door de professionals ervaren hoge werkdruk vraagt om leiders die hier oog voor hebben, die goed voor hun professionals zorgen en hen ondersteunen. Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat stabiliteit een belangrijke factor is.

Bekijk hier de volledige infosheet

We hebben inmiddels de uitkomsten van de evaluatie gedeeld met het management en verdiepende gesprekken gevoerd. De evaluatie heeft opgeleverd dat het belang van de samenwerking tussen jeugdhulp, preventie en jeugdgezondheidszorg, nogmaals is bevestigd.

We gaan hiermee door en zullen de resultaten benutten om de samenwerkingsafspraken te vernieuwen. Van de evaluatie hebben we ook geleerd dat het belangrijk is om onze opdracht te blijven bespreken met elkaar. – Femke Breman, Hoofd Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam en Renske Emmelkamp, Directeur Stichting Ouder- en Kindteams Amsterdam

NCJ als onderzoekspartner

Als onderzoekspartner en landelijk kenniscentrum in het preventieve domein van jeugdgezondheid brengt het NCJ drie werelden samen: wetenschap, praktijk en beleid. Het NCJ heeft een breed academisch netwerk en onze onderzoekers staan in nauw contact met de jeugdgezondheidszorg. Zo organiseren we het JGZ Wetenschapsatelier: een landelijk netwerk van JGZ-professionals met een EBP-mindset, die actief meedenken in lopend wetenschappelijk onderzoek. Een sessie van het JGZ Wetenschapsatelier kan worden ingekocht door onderzoekers, voorafgaand aan, gedurende en/of bij afsluiting van een onderzoeksproject met als doel het vergroten van bijvoorbeeld draagvlak, haalbaarheid of verspreiding en implementatie binnen de JGZ. Daarnaast doen onze onderzoekers zelf onderzoek, werken mee aan onderzoek(saanvragen) en/of maken onderzoeksresultaten landelijk toegankelijk voor de uitvoeringspraktijk. De Stippel-Brigade duidt recente publicaties, die relevant lijken voor de Jeugdgezondheidszorg, waardoor actuele wetenschappelijke kennis in de dagelijkse JGZ-praktijk kan worden benut en toegepast.

Hulp nodig bij het doen van onderzoek?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en kun je ook wel wat hulp gebruiken bij het uitvoeren van een (evaluatie)onderzoek? De onderzoekers van het NCJ denken graag met jou mee!

Neem vrijblijvend contact op met Madelon, Merian of Yvonne.

 

Waardengedreven vakmanschap

Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat professionals een hoge werkdruk ervaren. Dit vraagt van professionals dat zij goed voor zichzelf (blijven) zorgen en in verbinding zijn met zichzelf en met hun eigen waarden. Hierdoor behouden de professionals hun passie en bevlogenheid voor het vak en behoudt de JGZ haar professionals. Bekijk hier meer over het gedachtengoed van waardengedreven vakmanschap.

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.