Nieuws 26 april 2024

Eerste JGZ Wetenschapsatelier: Our Smart Family Buddy

Op 22 maart vond het eerste wetenschapsatelier voor het ‘Our Smart Family Buddy’ project plaats. Samen met JGZ’ers hebben de onderzoekers van dit project nagedacht over hoe een digitaal platform, de Buddy, jonge gezinnen die te maken hebben met kwetsbare omstandigheden kan ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Dit heeft geleid tot een productieve sessie waar de onderzoekers waardevolle inzichten hebben opgedaan voor de ontwikkeling van de Buddy. 

Het project

Met Our Smart Family Buddy, een grootschalig onderzoeksprogramma, willen de onderzoekers jonge gezinnen helpen bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl. In de periode van 100 dagen voor de conceptie, tot en met de eerste 1.000 levensdagen wordt de basis gelegd voor de korte én lange termijn gezondheid van het kind; een gezonde leefstijl van de ouders is van essentieel belang bij deze vroege ontwikkeling. De onderzoekers richten zich daarbij met name op voeding en mentale gezondheid, bij gezinnen en toekomstige ouders die te maken hebben met kwetsbare omstandigheden.

Voor mij was het fijn om via deze workshop meer te weten te komen over nieuwe ontwikkelingen en ideeën om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Om zelf mee te kunnen denken over onderwerpen en manieren waarop de jeugdgezondheidszorg wat ontlast kan worden. Het zou goed zijn als meer jonge artsen en verpleegkundigen hun ervaringen en ideeën over digitale toepassingen met de onderzoekers zouden delen. - Silvia van den Heijkant

Het wetenschapsatelier

Het doel van het wetenschapsatelier was om samen met JGZ’ers na te denken over het ontwerp van de Buddy. JGZ’ers komen regelmatig in contact met jonge gezinnen die te maken hebben met kwetsbare omstandigheden en konden daardoor waardevolle inzichten bieden. Zo hebben zij meegedacht over de concepten van de Buddy, waaronder het gebruik van een chatbot, en hoe zij een rol zouden kunnen spelen in dit platform.

Uit deze inzichten is gebleken dat het door een Buddy platform laagdrempeliger maken van hulp en advies werd gezien als een behulpzame aanvulling op het werk dat JGZ’ers leveren. Hiernaast wordt er vaak wel doorverwezen naar bestaande organisaties, maar mist een schakel die met een persoon kan checken of de link werkelijk goed is gelegd of er een andere vorm van hulp nodig is. Ook werd genoemd dat het vooral belangrijk is om naast een persoon te kunnen staan in plaats van een dynamiek te creëren waar ouders het gevoel van kunnen krijgen dat ze worden veroordeeld.

Hiernaast werd een functie – waarin het sociaal netwerk van ouders gekoppeld is aan het platform of versterkt zou kunnen worden – gezien als een voordeel ten op zichte van bestaande apps met de verwachting dat dit ouders meer zou motiveren om er ook gebruik van te maken. Wel werd hierbij genoemd dat het nuttig zou zijn als ouders elkaar kunnen ondersteunen, zoals met taken als oppassen, maar dit geen goed idee is wanneer iedereen in de groep eigenlijk geen ruimte meer heeft om ook met problemen van anderen bezig te zijn.

Als laatste werd een chatbot functie om een hulpvraag te kunnen stellen als nuttig gezien, mits deze aan bepaalde voorwaarden zou voldoen. Zo zou deze chatbot moeten kunnen ondersteunen om de hulpvraag duidelijk te krijgen en hierop verder doorvragen zodat de context van een probleem en de oorzaak duidelijk worden. Wanneer je de chatbot zou kunnen koppelen aan bronnen zoals het Voedingscentrum en het CJG zouden antwoorden op vragen gezien worden als betrouwbaar.

In de volgende stappen gaan wij werken aan het verder analyseren van alle input en gebruiken voor verdere ontwikkeling van de Buddy. We nodigen je graag uit om hierover mee te denken of de eerder genoemde inzichten verder aan te vullen. Je kunt hierover contact met ons opnemen via OSFB@erasmusmc.nl. Na verdere doortonwikkeling van de Smart Family Buddy, zal er opnieuw een wetenschapsatelier worden georganiseerd.

Het was weer een inspirerende middag! Kritisch meedenken over nieuwe ontwikkelingen die raken aan de JGZ is echt van meerwaarde. Zo zorgen we ervoor dat deze ontwikkelingen aansluiten op ons werk en nog belangrijker: op de doelgroep. Je raakt ook nog eens geïnspireerd door ideeën van collega’s uit andere regio’s. Op naar het volgende atelier! - Lidewij Warris

JGZ Wetenschapsatelier

Het JGZ Wetenschapsatelier is een landelijk netwerk van JGZ-professionals met een EBP-mindset, die actief meedenkt in lopend wetenschappelijk onderzoek. Een sessie van het JGZ Wetenschapsatelier kan worden ingekocht door onderzoekers, voorafgaand aan, gedurende en/of bij afsluiting van een onderzoeksproject met als doel het vergroten van bijvoorbeeld draagvlak, haalbaarheid of verspreiding en implementatie binnen de JGZ. Het JGZ Wetenschapsatelier wordt gepromoot, gefaciliteerd en toegerust door het NCJ.

Lees meer

Meer weten?

Madelon Meijer-Hoogeveen

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Madelon Meijer-Hoogeveen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.