Wijzigingsverzoeken van de basisdataset JGZ kunnen ingediend worden bij het NCJ. Voor de JGZ was het niet inzichtelijk welke verzoeken er zijn en wat de status van deze verzoeken is. Het NCJ heeft het wijzigingstraject gedigitaliseerd zodat de JGZ hier inzicht in krijgt.
JGZ-professionals en beleidsmakers kunnen een wijzigingsverzoek indienen voor de Basisdataset JGZ (BDS JGZ). Een dergelijk verzoek doorloopt een heel proces voordat het in het digitaal dossier terechtkomt. Het wordt eerst besproken in de BDS redactieraad, gaat dan naar de accorderingscommissie en, bij een positief besluit, naar Nictiz, de functioneel en technisch beheerder van de BDS JGZ.
Nictiz zorgt voor de technische vertaalslag naar de softwareleveranciers zodat die weten hoe zij de wijzigingen in hun applicatie en de gegevensuitwisselingsberichten kunnen bouwen. Een meer uitgebreide uitleg over het wijzigingsproces is hier te lezen.
Tot heden was het wijzigingstraject niet inzichtelijk voor de JGZ. Het NCJ heeft daarom dit wijzigingstraject gedigitaliseerd. Ieder wijzigingsverzoek wordt getoond in een dashboard. Bij iedere wijziging is te zien waar die zich bevindt in het wijzigingstraject. Alle specificaties met betrekking tot het nieuwe danwel aangepaste BDS-element zijn terug te vinden inclusief een definitie van het element en een motivatie van de BDS redactieraad. De conclusies van de BDS redactieraad, accorderingscommissie en overleggen met de technische partijen zijn te lezen en ook in welke BDS-versie een wijziging is opgenomen. Bij de BDS-releases waarbij leveranciers moeten kwalificeren en accepteren, worden de data waarop dit gebeurt ook getoond.
Vanuit het dashboard is het mogelijk zelf een wijzigingsverzoek in te dienen. De indiener noteert niet alleen het verzoek, maar ook contactgegevens. Deze worden alleen gebruikt om eventuele aanvullende vragen te stellen en om mails te sturen op het moment dat een wijziging is besproken in een overleg en als een wijziging is opgenomen in een BDS-versie. De contactgegevens zijn niet inzichtelijk op het publieke dashboard. Het enige wat daar komt te staan is de organisatie van waaruit het verzoek wordt ingediend.
Er is voor gekozen om alle wijzigingen die op dit moment bij Nictiz zijn, in het dashboard te plaatsen. Benieuwd welke dat zijn? Klik hier.