
Preventieaanpak alcohol- en middelengebruik: doe jij mee?
Het NCJ werkt aan een preventieaanpak rondom alcohol- en middelengebruik. Denk mee in onze online sessie en help de flyers verspreiden!
Nieuws 24 april 2025
Sinds 2023 werken het NCJ en de richtlijnontwikkelaars van TNO aan de herzieningen van de JGZ-richtlijnen. Dit jaar bevinden zich meerdere richtlijnen in de eindfase; voor commentaar en autorisatie. Tot en met 6 mei a.s. is het nog mogelijk om commentaar te geven bij de herziene JGZ-richtlijn ‘’Vrouwelijke Genitale Verminking’’. Vanaf half mei gaat ook de commentaarronde van de JGZ-richtlijn ‘’Opvoedondersteuning’’ van start. Het NCJ nodigt de JGZ-professionals en samenwerkingspartners uit hun mening te delen.
JGZ-professionals en andere ketenpartners hebben een belangrijke rol bij het ontwikkelproces van JGZ-richtlijnen. Zij weten als geen ander hoe de richtlijn raakt aan de dagelijkse praktijk, welke vragen jongeren en ouders hebben en wat er nodig is om goede zorg te kunnen verlenen. De mening van JGZ-professionals, ketenpartners en vertegenwoordigers van ouders en jeugdigen draagt bij aan de toepasbaarheid in de praktijk.
De JGZ-richtlijn Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is nieuw en ontwikkeld door Pharos in samenwerking met TNO.Tot 2025 was dit onderwerp onderdeel van de JGZ-richtlijn Kindermishandeling (2016). Zowel de JGZ-richtlijn Kindermishandeling als de JGZ-richtlijn VGV zijn in 2025 geactualiseerd. Deze nieuwe JGZ-richtlijn Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) vervangt het huidige standpunt VGV binnen de JGZ. De richtlijn bevat geactualiseerde aanbevelingen en praktische adviezen. Nieuw is ook de digitale beslissingsondersteuning vanuit de Slimme richtlijnmodule.
Op basis van nieuwe literatuur is de richtlijn volledig herzien en ingekort. Vooral over de rol van factoren zoals migratieachtergrond of echtscheiding is er recente literatuur bij gekomen. Er zijn nieuwe tabellen en stroomdiagrammen o.a. over samenwerking. De richtlijn bevat een overzicht van interventies voor opvoedondersteuning, die opgenomen zijn in de Databank Effectieve Jeugdinterventies.
Heb je interesse om een bijdrage te leveren aan de commentaarronde VGV? Bekijk onze speciale website, waar je je kunt registreren voor deelname.
Aanmelden voor de richtlijn Opvoedondersteuning kan via het aanmeldformulier. We houden je dan op de hoogte over de start!
"*" geeft vereiste velden aan
Het NCJ werkt aan een preventieaanpak rondom alcohol- en middelengebruik. Denk mee in onze online sessie en help de flyers verspreiden!
Zijn jullie ook aan het nadenken over variatie in vormen aanbieden in het kader van zorg op maat/het Landelijk Professioneel Kader (LPK)? Ben je benieuwd wat Centering Zorg daarin kan betekenen? Bekijk dan deze sessie van het innovatiecafé over Centering Zorg.
Dit artikel is bedoeld om kennis en inzicht over Developmental Coordination Disorder (DCD) buiten de academische wereld te bevorderen.