In samenwerking met uitgeverij Instondo en de redactie van OJ (OnzeJeugd.nu) maakt het NCJ de Omwenteling: een serie interviews met bijzondere mensen – visionairs uit allerlei gebieden – die hun licht schijnen op actuele maatschappelijke vraagstukken en hun visie delen. Veel van deze bijzondere mensen brengt het NCJ samen en verbindt hen in het Harry Volker Genootschap.
Harry Volker
Vrijwel iedereen kent Harry Volker. Hij is de eerste goed beschreven schooluitvaller sinds de invoering van de leerplicht. Zijn verhaal speelt zich af in het begin van de 20ste eeuw. Een belangrijk moment in het levensverhaal van Harry is wanneer hij zijn echte naam hervindt. Waar hij weer volledig mens wordt en in al zijn menszijn gezien wordt. Het moment dat hij voelt dat hij er mag zijn. Een mens met een naam en een afkomst. Een geschiedenis, een heden én een toekomst. Iedereen kent hem als Kruimeltje uit het kinderboek van Chris van Abkoude. Wij zeggen graag Harry Volker, aangenaam.
Harry Volker Genootschap
Harry Volker is ook de naamgever van een bijzonder netwerk. In het Harry Volker Genootschap organiseren we ontmoetingen en dialogen tussen bijzondere mensen die zich in hun eigen gebied onderscheiden door hun opvallende betrokkenheid bij de jeugd. Binnen het Harry Volker Genootschap verbinden we die soms eenzame geluiden, zodat hun geluid versterkt wordt.
Het zijn keer op keer magische gesprekken. Samenkomsten zonder strikte agenda, opzet of vooropgezet idee. We laten het graag aan het toeval en het moment van de ontmoeting over. We hebben inmiddels flink vertrouwen in onze expertise om die toevalligheden te organiseren. De magie ontstaat vanzelf.
De Omwenteling
Voor de tweede uitgave van De Omwenteling spraken we opnieuw met een aantal bijzondere mensen over twee grote thema’s van deze tijd: bestaanszekerheid en kansengelijkheid. Thema’s die in de tijd van Harry Volker ook al actueel waren en in een moderne samenleving tot voortdurende aandacht zouden moeten leiden. De gesprekken die we voor de Omwenteling voerden met Tim ’S Jongers, Margrite Kalverboer, Jaap Seidell, Loes Ypma, Laura Batstra, Marjolein Moorman en Awraham Soetendorp, versterken die urgentie.
In de gesprekken raken zij aan het potentieel en kansrijkheid van gezinnen en kinderen in Nederland. Zij spreken over armoede, kinderrechten, gezondheidsverschillen, ontwikkelrecht, demedicaliseren, belangenafwegingen en over rechtvaardigheid. Ze inspireren, zijn visionair, stemmen tot reflectie, dwingen tot keuzes, actie en bepleiten de urgentie om dit potentieel te zien en aan te wenden.
De Omwenteling verschijnt als speciale editie bij een abonnement op de OJ, OnzeJeugd.nu: een periodiek (10 keer per jaar) verschijnt met wetenswaardigheden voor en over onderwijs, gemeente en jeugdwerk onder hoofdredactie van Bert Wienen.
De Omwenteling 2021
Nieuws25 februari 2021
Lockdown special ‘De Omwenteling’
Het NCJ en OnzeJeugd.NU presenteren met trots ‘De Omwenteling’. De lockdown special van het magazine OJ-Actueel. De Omwenteling gaat over de manier waarop we de corona-crisis kunnen aangrijpen om de koers te verleggen en keuzes te heroverwegen om zo tot een nieuwe route te komen.
JGZ Wetenschapsatelier: Hoe verbeter je als professional een kwetsbare gezinssituatie?
Onderzoekers van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontwikkelden een instrument voor het herkennen, in kaart brengen en zelf ondersteunen van kinderen in een kwetsbare gezinssituatie, dat ze voorlegden aan het JGZ Wetenschapsatelier - en in het onderwijs. In het wetenschapsatelier werd uitgevonden hoe bruikbaar dit instrument is.
Nieuws21 november 2024
Feestelijke overdracht TJGZ naar NCJ
Het Tijdschrift voor Jeugdgezondheid (TJGZ) gaat vanaf nu verder onder de vlag van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Tijdens een feestelijke bijeenkomst met het ambassadeursnetwerk stonden we op 20 november stil bij het verleden, het heden en de toekomst van TJGZ.
Nieuws15 november 2024
Sinterklaas: een moment van geldzorgen? Geldzorgen herkennen blijft lastig!
Het NCJ peilde voor de vierde keer onder professionals of zij de signalen van geldzorgen herkennen in de spreekkamer en hun mogelijkheden om iets met deze signalen te doen. De cijfers laten zien dat nog steeds het merendeel van de professionals het lastig vindt om armoede en geldstress te herkennen.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.