Het NCJ zet zich, daar waar dat kan, graag in om aandachtsfunctionarissen kindermishandeling binnen de JGZ te ondersteunen. Om meer inzicht te krijgen in de taken, verantwoordelijkheden en de ondersteuningsbehoefte van deze aandachtsfunctionarissen hebben we een uitvraag gedaan in de vorm van een vragenlijst. Over één ding kunnen we heel zeker zijn: deze aandachtsfunctionarissen werken ontzettend hard om de signalering van kindermishandeling binnen de organisatie op de kaart te zetten en professionals te ondersteunen en te adviseren bij complexe casuïstiek.
In de organisatie
De manier waarop kindermishandeling binnen veel van de JGZ-organisaties is geborgd, is iets waar de aandachtsfunctionarissen trots op zijn, en terecht! De ondervraagde aandachtsfunctionarissen zijn onder andere vindbaar door aan te sluiten bij team overleggen, zichzelf te introduceren tijdens inwerkprogramma’s, door het geven van scholingen en trainingen en door actief collega’s aan te spreken. Als professional sta je er dus niet alleen voor. De aandachtsfunctionaris is altijd bereid om mee te denken en te ondersteunen.
Netwerk
Natuurlijk geven aandachtsfunctionarissen ook aan dat zij te maken hebben met uitdagingen. Het NCJ wil zich de aankomende tijd graag blijven inzetten om te ondersteunen in deze uitdagingen. Niet alleen door kennis te delen maar ook door landelijke uitwisseling te faciliteren. Het Landelijk Netwerk Aandachtsfunctionarissen JGZ telt meer dan honderd leden. Samen beschikken we over enorm veel kennis en ervaring. Kennis en ervaring waar we van kunnen leren en waarmee we elkaar kunnen versterken. Tot slot kan het netwerk wellicht dienen als steunpilaar. Net zoals de aandachtsfunctionaris dag in dag uit als steunpilaar dient voor zijn professionals.
Meer weten over het Landelijk Netwerk Aandachtsfunctionarissen?