Sinds 2023 werken het NCJ en de richtlijnontwikkelaars van TNO aan de herzieningen van de JGZ-richtlijnen. Binnen het ontwikkelproces is de commentaarronde een belangrijk onderdeel. De feedback van JGZ-professionals, ketenpartners en vertegenwoordigers van ouders en jeugdigen over toepasbaarheid in de praktijk is onmisbaar. De tweede helft van januari aanstaande starten de commentaarrondes Kindermishandeling en Mondzorg. Het NCJ nodigt belanghebbenden uit om hun feedback te geven.
Meld je aan om bij te dragen aan de commentaarronde
Transitie richtlijnen 2023-2026
Tot januari 2027 werken het NCJ en de richtlijnontwikkelaars van TNO, in opdracht van ZonMw, aan de herzieningen van de JGZ-richtlijnen. De JGZ-richtlijnen krijgen naast een actuele inhoud, ook een andere vorm. Met deze modulaire vorm is het voortaan mogelijk de richtlijn makkelijker te actualiseren. De modules verhogen ook de bruikbaarheid in de praktijk.
In 2023 zijn de eerste clusterwerkgroepen van start gegaan met het ontwikkelproces van de 7- 8 richtlijnen van elk cluster. De richtlijn Kindermishandeling is de eerste richtlijn die klaar is voor een commentaarronde.
Lees meer over de transitie van JGZ-richtlijnen
Commentaarrondes van start
Binnen het richtlijnontwikkelproces is de commentaarronde een belangrijk onderdeel. De mening van JGZ-professionals, ketenpartners en vertegenwoordigers van ouders en jeugdigen draagt bij aan de toepasbaarheid in de praktijk. In de tweede helft van januari starten de commentaarrondes voor de richtlijnen Kindermishandeling en Mondzorg. Het NCJ nodigt de genoemde samenwerkingspartners uit om hun feedback te geven.
De JGZ-richtlijn Kindermishandeling is een herziening van de JGZ-richtlijn uit 2016, en gaat o.a. in op de KNMG-meldcode.
De richtlijn Mondzorg is een nieuwe JGZ-richtlijn. De richtlijn geeft JGZ-professionals praktische handvatten voor het bieden van preventieve voorlichting met het oog op vroege toeleiding naar reguliere tandheelkundige zorg.
Oproep: feedback welkom!
JGZ-professionals en andere ketenpartners hebben een belangrijke rol bij het ontwikkelproces. Zij weten als geen ander hoe de richtlijn raakt aan de dagelijkse praktijk, welke vragen jongeren en ouders hebben en wat er nodig is om goede zorg te kunnen verlenen.
Heb je interesse om een bijdrage te leveren aan de commentaarronde? Vul dan ons aanmeldformulier in. Het JGZ-richtlijnen team neemt per mail contact met je op over het vervolg. De commentaarrondes duren 4 weken.