Brochure handvatten ontwikkelingsvoorsprong bij kinderen van 0-6 jaar
Bekijk de brochure met praktische handvatten over het herkennen van ontwikkelingsvoorsprong en het gesprek met ouders hierover.
Nieuws 13 december 2024
Bij toepassing van het Van Wiechen Continu kunnen kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong eerder in beeld komen bij de jeugdgezondheidszorg. Nieuwe inzichten tonen aan dat sommige van deze kinderen extra aandacht en begeleiding nodig hebben om goed tot hun recht te komen. JGZ-professionals hebben aangegeven behoefte te hebben aan praktische handvatten om een ontwikkelingsvoorsprong te herkennen, hierover met ouders in gesprek te gaan en hen gericht advies te geven. Om hen hierbij te ondersteunen, hebben we een brochure ontwikkeld.
Tijdens haar stage bij het NCJ heeft Margriet Bochanen, AIOS Jeugdgezondheidszorg, de beschikbare literatuur over ontwikkelingsvoorsprong en hoogbegaafdheid bekeken. Vanwege het beperkte aantal wetenschappelijke bronnen heeft ze aanvullend een expert opinion georganiseerd. De ervaringen van experts, uit zowel praktijk als onderzoek, met kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong zijn van grote waarde. Daarom hebben we, ondanks de beperkte wetenschappelijke onderbouwing, deze brochure opgesteld. Door praktijk- en ervaringskennis te bundelen en toegankelijk te maken voor professionals, weten ze uit betrouwbare bron beter hoe in te spelen op vragen van ouders en signalen van een ontwikkelingsvoorsprong sneller te herkennen. Hiermee hopen we kinderen te helpen die baat hebben bij extra ondersteuning.
Veel ervaring en onderzoek betreft kinderen die ergens tegenaan lopen of opvallen en daardoor onderzocht worden. Dan blijkt soms dat ze een ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafdheid hebben. Er is geen goed overzicht van alle kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, hoe zij zich ontwikkelen en welke problemen zij ervaren. Voor professionals is de uitdaging om goed te kijken en samen met ouders de juiste begeleiding te bieden. Niet alle kinderen met ontwikkelingsvoorsprong hebben extra begeleiding nodig.
Bekijk de brochure met praktische handvatten over het herkennen van ontwikkelingsvoorsprong en het gesprek met ouders hierover.
"*" geeft vereiste velden aan
Werk jij op het consultatiebureau en vraag jij je ook weleens af of het anders kan? Bekijk dan deze sessie van het innovatiecafé en laat je inspireren door de collega’s van de JGZ uit Groningen met hun Peuterplein consult.
NCJ en Nictiz hebben registratie-elementen voor het PHB uitgewerkt tot een eerste release (alfarelease) van de registratieset PHB. Tot 20 januari is het mogelijk om hier feedback op te geven.
Herken het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen: het RS-virus. Nu beschikbaar: een chatbot om snelle, betrouwbare antwoorden te geven.