Op de bijeenkomst van het Landelijk JGZ- netwerk aandachtsfunctionarissen kindermishandeling op 12 november 2021 sloten voor het eerst onze collega’s uit Bonaire en Saba aan.
Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) nam ons mee langs de interventieroute die na signalering kan worden ingezet (o.a. help wanted en Centrum Seksueel Geweld). Dat deed ze, nadat ze was ingegaan op de ernst (50% van de kinderen die seksueel misbruik heeft meegemaakt en dit niet heeft verwerkt heeft kans op herhaling) en omvang (bijna 2 miljoen slachtoffers offline) van de problematiek. Daarnaast heeft ze stilgestaan bij belangrijke aandachtspunten in het gesprek met kind of puber. Belangrijk is dat de hulpverlener goed luistert naar het verhaal over een ongewenste seksuele ervaring. Blijf kalm, vertel dat het kind er niets aan kan doen en dat het moedig is dat het erover vertelt. Een andere belangrijk aandachtspunt is: vraag hoe je het kind kunt helpen en als het kan het tempo aanpassen aan de behoefte van het kind.
In de rubriek ‘collegiaal consult’ bespraken we een drietal knelpunten uit de praktijk: signalering door neonatale screeners, waakvlamfunctie, kinderen bloot zien. Het CSG gaat vanaf volgend jaar ook hulp geven aan slachtoffers van online seksueel misbruik.
Hester Diderich vertelde over ‘de kindcheck’ en de rol van de JGZ. Hierbij bleek o.a. dat andere professionals nogal de JGZ vragen om een melding te doen bij VT; dat is niet de bedoeling. Elke professional heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid.