In september ontvingen we vanuit bijna alle JGZ-organisaties in Nederland de visusinstructeurs voor een fysieke bijeenkomst bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Vanuit hun vakmanschap en rol wisselden ze uit hoe met behulp van de 20-20-2-leefstijlregel het groeiende probleem van bijziendheid bij kinderen aangepakt kan worden.
Voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat kinderen bijziend worden is de 20-20-2 leefstijlregel ontwikkeld. Een makkelijk te onthouden ezelsbruggetje: na 20 minuten dichtbij kijken moet je 20 seconden in de verte kijken en de ogen van kinderen hebben 2 uur per dag daglicht nodig. Deze leefstijltip helpt bij het gezond houden van de ogen. De extra winst is onder andere dat buiten zijn en buitenspelen goed is voor de motorische ontwikkeling. Daarnaast helpt buiten zijn in de natuur ook om te ontladen, stress te verminderen en daardoor de slaap te bevorderen. Kortom, een goede ooggezondheid raakt het hele welzijn.
We weten uit onderzoek dat de omgeving bepalend is voor onze gezondheid en gedrag. Er is dan ook steeds meer aandacht voor een gezonde leer-en leefomgeving. Ook de JGZ zet steeds meer de eigen omgeving in om gezond gedrag te stimuleren, zoals de beweegstimulerende inrichting van de consultatiebureaus.
In samenwerking met het Oogfonds heeft het NCJ nu nieuwe materialen beschikbaar gemaakt voor alle JGZ-professionals. De nieuwe 20-20-2-displays kunnen in de (wacht)ruimte en op de bureaus worden gezet. Kinderen en ouders kunnen zo zelf ervaren hoe het is om door de oogjes in de verte te kijken. Hiermee kan op een natuurlijke manier het gesprek ontstaan en kunnen professionals daar gebruik van maken om ook op andere manieren hun vakmanschap in te zetten.
Doe je mee? Neem contact op met de visusinstructeur in jouw organisatie of mail naar NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels.
JGZ Wetenschapsatelier: Hoe verbeter je als professional een kwetsbare gezinssituatie?
Onderzoekers van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontwikkelden een instrument voor het herkennen, in kaart brengen en zelf ondersteunen van kinderen in een kwetsbare gezinssituatie, dat ze voorlegden aan het JGZ Wetenschapsatelier - en in het onderwijs. In het wetenschapsatelier werd uitgevonden hoe bruikbaar dit instrument is.
Nieuws21 november 2024
Feestelijke overdracht TJGZ naar NCJ
Het Tijdschrift voor Jeugdgezondheid (TJGZ) gaat vanaf nu verder onder de vlag van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Tijdens een feestelijke bijeenkomst met het ambassadeursnetwerk stonden we op 20 november stil bij het verleden, het heden en de toekomst van TJGZ.
Nieuws15 november 2024
Sinterklaas: een moment van geldzorgen? Geldzorgen herkennen blijft lastig!
Het NCJ peilde voor de vierde keer onder professionals of zij de signalen van geldzorgen herkennen in de spreekkamer en hun mogelijkheden om iets met deze signalen te doen. De cijfers laten zien dat nog steeds het merendeel van de professionals het lastig vindt om armoede en geldstress te herkennen.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.