Over stress
Stress is een begrip wat in de dagelijkse spreektaal vaak gehoord wordt. En snel begrepen wordt als iets negatiefs. Vaak wordt empathisch gereageerd met begrip en met een welgemeend advies om rustig aan te doen. Hoe goed bedoeld ook het is belangrijk te begrijpen wat er precies bedoeld wordt om zodoende de verschillende soorten stress te kunnen onderscheiden.
Drie soorten stress
Gaat het om positieve stress waar we sterker en veerkrachtiger van worden, gaat het om stress die we kunnen hanteren en verdragen of gaat het om chronische stress in combinatie met een gemis aan sociaal- emotionele buffering? Stress is een normale en noodzakelijke reactie op een uitdaging of bedreiging (stressor) die de interne balans in het lichaam dreigt te verstoren.
- Ik neem – met mijn zintuigen of ingebeeld- een eis vanuit de omgeving waar;
- Ik verwacht dat ik zonder actie niet aan deze eis zal kunnen voldoen;
- Met mogelijk negatieve gevolgen.
(Fink, 2015; Hoogendijk, 2017).
Stress is dus niet de gebeurtenis op zichzelf, maar een normale en noodzakelijke reactie op een uitdagende of bedreigende situatie. Van grote invloed is het geloof of je aan de eis kunt voldoen (self efficacy), de steun van je omgeving en of je de balans weer in evenwicht kunt brengen.
Balans
Natuurlijk helpen we wanneer we stress signaleren om het stressniveau te laten zakken door zelf psycho-educatie te geven of indien nodig toe te leiden naar goede hulp. Vanuit ons preventiedenken is er ons alles gelegen om chronische stress te voorkomen en zetten we in op het normaliseren van positieve stress omdat dit leidt tot veerkracht ontwikkeling.