Over SamenStarten
De psychosociale ontwikkeling van kinderen wordt vanaf de geboorte gevormd via transactionele processen tussen het kind en zijn omgeving. Aandacht voor hechting is van belang voor een gezonde ontwikkeling. SamenStarten is een programma dat de psychosociale ontwikkeling van kinderen vanaf de geboorte ondersteunt. SamenStarten-professionals kunnen een veilige hechting bevorderen door aandacht te besteden aan de brede opvoedsituatie en de empowerment van de ouders.
Let op! Per 1 november 2024 komt SamenStarten niet meer in de Databank Effectieve Interventies voor. NCJ stopt met het landelijk beheer en ondersteuning van de interventie per 2025.
SamenStarten wordt door de JGZ toegepast tijdens contactmomenten tot vier jaar. Kenmerkend voor het programma is een specifieke gespreksmethodiek, het stapsgewijs volgsysteem (het DMOP-protocol, ontwikkeld door de Dienst Maatschappelijke Ondersteuning) en de samenwerking tussen partners in het brede jeugddomein.
Stapsgewijs volgsysteem
Binnen SamenStarten gaan de JGZ-professionals op gestructureerde wijze in gesprek met de ouders over de ontwikkeling van het kind in zijn omgeving. Wanneer het kind 8 weken oud is, staan de ouders en professional uitgebreid stil bij de brede opvoedsituatie van het gezin. Eventuele zorgen worden geïnventariseerd door het bespreken van de vijf domeinen, die relevant zijn voor de psychosociale ontwikkeling van het kind:
- Competentie van de ouders;
- rol van de partner;
- sociaal netwerk;
- gebeurtenissen en omstandigheden (mogelijke obstakels);
- welbevinden van het kind.
De vervolgcontacten met het gezin krijgen vorm afhankelijk van de individuele situatie, waarbij aandacht is voor wat in het vorige gesprek besproken is en wat voor de ontwikkeling van het kind relevant is. De gezinnen ontvangen zorg op maat en indien nodig kan extra ondersteuning snel ingezet worden. Het bewust opbouwen van een vertrouwensband tussen de professionals en de ouders is een belangrijk onderdeel van SamenStarten.