JGZ Wetenschapsatelier – Kennissynthese Tijdig Signaleren Kinderen & Gezinnen in Kwetsbare Omstandigheden

10 oktober 2024 10:00 - 13:30 NCJ, Churchilllaan 11 Utrecht

Tijdens dit JGZ Wetenschapsatelier, georganiseerd door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP) en het NCJ wordt jouw input opgehaald omtrent bruikbare tools voor signaleren, vermoedens toetsen en het in kaart brengen van de situatie van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden.

Hoe signaleer je of een kind in een kwetsbare gezinssituatie opgroeit? En wat kun je in dat geval zelf doen om te stimuleren dat het kind toch zo veilig en veerkrachtig mogelijk opgroeit? Als professional in de JGZ of het onderwijs kun je hier vaak veel in betekenen, juist bij kinderen die nog niet in een hulpverleningstraject zitten. Het versterken van de eigen kracht van het kind en/of gezin kan voorkomen dat een kind onnodig in de jeugd-ggz terechtkomt.

Veel professionals in de basisvoorzieningen geven aan dat ze het wel eens lastig vinden om in gesprek te gaan met een kind en/of ouders als ze een kwetsbare gezinssituatie vermoeden, zeker als het om een (potentieel) onveilige gezinssituatie gaat. Dit komt (onder andere) uit onze ZonMw-Kennissynthese waar we gedurende 4 jaar aan werken (2021-2025). Ook geven veel professionals aan dat ze behoefte hebben aan een makkelijk bruikbaar overzicht van beschikbare kennis en tools voor het hele proces van signalen herkennen, toetsen, situatie in kaart brengen en zelf ondersteunen van kinderen in een kwetsbare gezinssituatie.

Wat gaan we doen op 10 oktober?

Op basis van bovenstaande bevindingen ontwikkelen we een (digitale) handreiking voor professionals in de basisvoorzieningen. Ons idee is om dat in de vorm van een praktische, makkelijk te navigeren, digitale wegwijzer te doen. Hiervoor hebben we op hoofdlijnen een concept-prototype ontwikkeld. De verdere uitwerking van de vorm en inhoud willen we graag samen met jullie in dit wetenschapsatelier bepalen. We vinden het belangrijk dat we een product ontwikkelen waar jullie als professional écht iets aan hebben.

Over het JGZ Wetenschapsatelier

Met JGZ Wetenschapsateliers ondersteunen we onderzoeksprojecten met de denkkracht van professionals uit het hele land.

Lees meer over het JGZ Wetenschapsatelier

Voor wie?

Voor professionals werkzaam in de JGZ en het primair basisonderwijs. Voor dit wetenschapsatelier zijn we vooral op zoek naar professionals die affiniteit hebben met de 4-12 jarige populatie. Het is van extra waarde als je een maatje uit het basisonderwijs meebrengt naar dit wetenschapsatelier: een intern begeleider, een docent of iemand anders van school die de situatie in de klassen goed kent.

Praktische informatie

Het JGZ Wetenschapsatelier is dit keer live bij het NCJ in Utrecht (inclusief lunch). Ongeveer 1 week tevoren ontvang je nog nadere informatie. Voor deelname ontvang je een vergoeding van €135,-.

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.