Het NCJ gaat nauwer samenwerken met Child Friendly Cities (CFC) Nederland, recentelijk overgenomen door UNICEF van de VNG. CFC baseert zich, net als het NCJ, op de rechten van het kind en maken zich hard voor het optimaal kunnen ontplooien van kinderen. Een Child Friendly City is een stad, gemeente of gemeenschap die zich inzet voor het gezond opgroeien van een kind. Dit sluit naadloos aan op het gedachtegoed van het NCJ: ‘it takes a healthy village to raise a healthy child’.
Missie Child Friendly Cities
“Elk kind heeft het recht om op te groeien in een omgeving waar het zich veilig voelt, toegang heeft tot basisvoorzieningen en schone lucht en schoon water, kan spelen, leren en groeien en waar hun stem ertoe doet”. Dat is waar Child Friendly Cities wereldwijd voor staat en vecht. Ze doen een oproep aan burgemeesters: kom in actie en maak jouw gemeente kindvriendelijk.
Betrokken gemeenschap
Door ‘crossover samenwerkingen’ aan te gaan kunnen gemeenten samen met bondgenoten het verschil maken. Oftewel, aan de hand van integraal beleid slim samenwerken aan maatschappelijke opgaven. Het doel is om samen met de juiste partners kinderen optimaal te laten opgroeien. Zo bouw je samen aan een betrokken gemeenschap, want ‘it takes a healthy village to raise a healthy child’.
Healthy village
Samen met de JGZ brengen we via webinars, workshops en inspiratiesessies onze preventie expertise in en verbinden we gemeenten op lokaal niveau met de JGZ. Meer weten over de healthy village? Bekijk de animatievideo of ons themadossier gezondheid.
Ook werken aan een healthy village?
Ben je beleidsmedewerker en wil je sparren over hoe je een healthy village in jouw gemeente kan creëren? Neem contact op met Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl of 06 – 13 27 67 62.
Bekijk ook:
Unicef publiceerde onderzoek over het belang van ‘green spaces’ voor kinderen. Hieruit blijkt dat groene ruimten de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen aanzienlijk ten goede kunnen komen. Bekijk het document waarin de vele voordelen van groene ruimten voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, evenals acties om de toegang tot groene ruimten te verbeteren, worden gedeeld.
Een van de strategische thema’s in onze meerjarenvisie 2023-2026 is ‘betrokken gemeenschap’. Goede gezondheid van en kansengelijkheid voor de jeugd is een maatschappelijke en daardoor gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Bekijk onze meerjarenvisie hier.
Het Tijdschrift voor Jeugdgezondheid (TJGZ) gaat vanaf nu verder onder de vlag van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Tijdens een feestelijke bijeenkomst met het ambassadeursnetwerk stonden we op 20 november stil bij het verleden, het heden en de toekomst van TJGZ.
Nieuws15 november 2024
Sinterklaas: een moment van geldzorgen? Geldzorgen herkennen blijft lastig!
Het NCJ peilde voor de vierde keer onder professionals of zij de signalen van geldzorgen herkennen in de spreekkamer en hun mogelijkheden om iets met deze signalen te doen. De cijfers laten zien dat nog steeds het merendeel van de professionals het lastig vindt om armoede en geldstress te herkennen.
Nieuws12 november 2024
Gezocht: Doktersassistente voor de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek
Het NCJ is op zoek naar een doktersassistente die wil deelnemen aan de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek (LEO).
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.