Afgelopen zaterdag publiceerde Nieuws.nl een nieuwsbericht over stress en prestatiedruk bij kinderen. Hierover spraken ze Frans Pijpers, NCJ adjunct-directeur, die samen met Frans Feron van de Universiteit van Maastricht onderzoek doet naar de gevolgen van stress bij kinderen (Early Life Stress). Dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd stress ervaren, vindt Frans Pijpers zorgelijk. “We hebben in Nederland tot nu toe niet voldoende nagedacht of onderzocht hoe stress zich ontwikkelt. Met name de biologische kant, dus hoe werkt stress in het lichaam, is nog nooit in Nederland onderzocht.”
Gevolgen van chronische stress
Als je kijkt naar de huidige problematiek waar jeugdgezondheidszorg zich op richt, hebben we anno 2018 te maken met armoede, schoolverzuim en kindermishandeling, aldus Frans Pijpers. “Een belangrijke gemeenschappelijke factor in deze problematiek is stress.” Daarnaast vangt Frans steeds vaker signalen op dat het aantal kinderen met stress ook toeneemt door prestatiedruk en een overvloed aan prikkels. Met name de pubertijd en de eerste duizend dagen vanaf conceptie zijn belangrijke fases voor de ontwikkeling van het stressnetwerk in de hersenen, aldus Pijpers. “Wanneer stress chronisch wordt als kind loop je als volwassene de kans op het krijgen van ziektes. Maar je ziet nu al jongeren die last hebben van oververmoeidheid, slecht slapen, buikpijn, hyperventileren en zelfs depressies.”
Lees het volledige artikel op Nieuws.nl >
Onderzoek naar Early Life Stress (ELS)
Adjunct-directeur Frans Pijpers van het NCJ is in samenwerking met de Universiteit van Maastricht zelf onderzoek gestart naar stress bij kinderen. Hieronder beantwoordt Frans een aantal vragen over dit onderwerp:
Waarom een onderzoek naar stress bij kinderen?
Early life stress (ELS) heeft grote impact op de ontwikkeling van kinderen en op de gezondheid op volwassen leeftijd. Er is in Nederland wel wat onderzoek gedaan naar stress bij kinderen, maar de biologische invalshoek wordt weinig meegenomen. Dit terwijl in Amerikaans onderzoek blijkt dat er een verklaringsmodel kan zijn over hoe stressoren zich vertalen naar ziekte en ongezondheid. Daarnaast lijkt ELS een aangrijpingspunt voor de JGZ Preventieagenda.
Hoe wordt onderzoek gedaan en met wie?
We doen onderzoek naar Early Life Stress (ELS) middels een uitgebreid literatuuronderzoek naar de gevolgen van Early Life Stress in het algemeen en naar de werking bij de specifieke thema’s van de JGZ Preventieagenda (kindermishandeling, armoede, schoolverzuim). Daarnaast wordt ook onderzocht naar wat bekend is over preventiemogelijkheden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met professor Frans Feron van de Universiteit van Maastricht.
Welke cijfers zijn er over stress bij kinderen? Wat weten we al?
Wat we al weten is dat veel stressvolle ervaringen in de kindertijd, vooral in de eerste 1000 dagen van het leven, kan leiden tot aandoeningen in het gehele lichaam. In de hersenen zelf, en ook tot verslaving, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmproblemen. Het stressnetwerk helpt een organisme zich aan te passen aan uitdagingen en een veranderende omgeving. Het staat daarom in verbinding met het gehele lichaam. Het stressnetwerk ontwikkelt zich het hardst in de eerste 1000 dagen vanaf de conceptie en in de puberteit.
Wanneer wordt een eerste publicatie uitgegeven van dit onderzoek?
Naar verwachting wordt er na de zomer een eerste rapport over Early Life Stress gepubliceerd.
JGZ Preventieagenda
De JGZ heeft een unieke rol dankzij haar expertise op preventie. Samen met ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland ontwikkelde het NCJ de JGZ Preventieagenda. Door focus aan te brengen en samen te werken met anderen kan de JGZ écht het verschil maken in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. De JGZ Preventieagenda richt zich op vier peilers: ouderschap, hechting, gezondheid en weerbaarheid.
Lees meer over de JGZ Preventieagenda
Meer informatie
Voor vragen over stress bij kinderen of Early Life Stress (ELS) kun je contact opnemen met Frans Pijpers via fpijpers@ncj.nl
Bekijk ook: