Gezocht: Doktersassistente voor de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek
Het NCJ is op zoek naar een doktersassistente die wil deelnemen aan de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek (LEO).
Nieuws 14 februari 2018
Het NCJ staat voor een Rookvrij Nederland en een Rookvrije Generatie. Waar eerder geadviseerd werd om het huis rookvrij te houden, worden ouders nu gemotiveerd om daadwerkelijk te stoppen met roken. Stoppen is de enige maatregel om kinderen volledig rookvrij te laten opgroeien. Jeugdarts Ellen van der Linden, landelijk ambassadeur Rookvrije Jeugd: “Het is onze taak als JGZ-professionals om met ouders hierover in gesprek te gaan.” De taskforce Rookvrije Start biedt verschillende materialen voor professionals ter ondersteuning bij het gesprek over stoppen met roken.
Steeds meer ouders houden hun huis rookvrij. Maar ook wanneer ouders buiten roken, kunnen kinderen blootgesteld worden aan derdehands rook: stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken. Jeugdarts Ellen van der Linden, door de AJN benoemd tot landelijk ambassadeur Rookvrije Jeugd, schrok van de feiten. “De laatste jaren werd steeds meer bekend over derdehands rook. Zo liet onderzoek zien dat in woon- en kinderkamers van ouders die buiten rookten, 2 tot 3 keer zoveel nicotine in de lucht zat dan in huishoudens van niet-rokende ouders.” Juist jonge kinderen zijn extra gevoelig voor derdehands rook. Zij kruipen over de vloer, stoppen voorwerpen in hun mond, en hebben lichamelijk contact met rokende ouders en familie. “Het is onze taak om ouders te motiveren om te stoppen met roken, en toe te leiden naar effectieve hulp”.
Rookvrij opgroeien staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. AJN en V&VN hebben in 2017 het gezamenlijk standpunt Stop rookschade! gelanceerd waarin JGZ-professionals opgeroepen worden om (aanstaande) rokende ouders een actief stopadvies te geven en lokaal ketenzorg te organiseren m.b.t. stoppen met roken. Om na te gaan wat knelpunten en behoeftes zijn ten aanzien van het onderwerp (mee)roken, heeft het Trimbos-instituut in 2017 een verkenning uitgevoerd onder maar liefst 490 JGZ-medewerkers (zowel JGZ-professionals als management/staf). Het rapport, met concrete aanbevelingen voor de JGZ, zal in april 2018 gepubliceerd worden.
JGZ-professionals vinden het soms lastig om het stoppen met roken bespreekbaar te maken. Hiervoor zijn verschillende handvatten ontworpen die JGZ-professionals handvatten geven om het gesprek op een open en respectvolle manier te voeren:
De Taskforce Rookvrije Start bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders. Het gaat om kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Vanuit de JGZ zijn de beroepsverenigingen AJN en V&VN aangesloten. Vind je als JGZ-professional ook dat elk kind recht heeft op een rookvrije start? Word ambassadeur van de Taskforce Rookvrije Start. Als ambassadeur zet je je binnen jouw JGZ-organisatie in voor een rookvrije start voor alle kinderen en motiveer je collega’s. Lees meer
Gezondheid is één van de vier pijlers van de JGZ Preventieagenda. Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief Preventieagenda
Het NCJ is op zoek naar een doktersassistente die wil deelnemen aan de Landelijke Expertgroep Ontwikkelingsonderzoek (LEO).
Om inzicht te krijgen in het welzijn van ouders, wordt de Balansmeter-vragenlijst gebruikt. Deze vragenlijst helpt ons een beeld te vormen van de draagkracht en draaglast van (aanstaande) ouders op dit moment. De Balansmeter kan van 11 november tot en met 9 december 2024 worden ingevuld. Help mee om de Balansmeter onder zo veel mogelijk ouders te verspreiden. Omdat dit onze 10e Balansmeter is, verloten we 10 cadeaubonnen t.w.v. €10,-.
''Ik sta in een luxe wijk, voor een goed onderhouden twee-onder-een-kap woning. Maar een voordeur zegt niets over de ellende die zich daarachter afspeelt'', vertelt VoorZorg Verpleegkundige Saskia Slikkerveer – Vogel in vakblad VROEG over een moeder die in haar jonge leven veel teleurgesteld, gebruikt, misbruikt, afgedankt en weggestuurd is.