In de eerste periode wordt de belangrijkste basis voor de ontwikkeling verder in het leven gelegd. Gemeenten en organisaties die te maken hebben met jonge kinderen staan voor de taak om ieder een kansrijke start te bieden. Marieke Galman, jeugdverpleegkundige bij Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek, geeft twee groepsgerichte workshops om toekomstige ouders zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van hun kind, en om de band tussen ouder en kind te stimuleren.
Tijdens haar werk als jeugdverpleegkundige kwam Marieke erachter dat veel ouders vaak geen realistisch beeld hebben van wat het betekent om een baby in huis te hebben. Marieke: “Veel vrouwen die zwanger zijn, zijn van nature gewend om te denken tot aan de bevalling. Alles wat daarna komt, daar weten ze nog niet zoveel van. Ik ben op zoek gegaan naar iets om toekomstige ouders beter voor te bereiden op hoe het leven eruit ziet na de bevalling en dat een baby vanaf het begin een persoon erbij is in huis.“ Marieke kwam uit bij twee passende workshops, ontwikkeld door Stichting Babywerk. De ene workshop richt zich op de band tussen de ouders en het kind, de andere richt zich op de rolverandering van man en vrouw naar vader en moeder.
Een band met je baby opbouwen
De workshop een band met je baby opbouwen is gericht op het bevorderen van de relatie tussen ouder en kind. Marieke: “Wanneer er tijdens de zwangerschap al aandacht is voor de relatie tussen ouder en kind, zal deze alleen maar sterker worden na de geboorte. Door de ouders informatie te geven over de baby in de buik, bijvoorbeeld over wat zij al kunnen horen en meemaken, stimuleren we hen contact te maken met de baby in de buik. Sommige ouders zijn hier al mee bezig, terwijl anderen hierin terughoudend zijn. Hen moedig je aan om meer met het kindje in de buik te praten en/ of te spelen .“ Het tweede onderdeel van deze workshop gaat over na de geboorte, waarbij ouders filmpjes te zien krijgen van baby’s in de eerste maanden. Marieke: “Veel ouders denken dat een baby vlak na de geboorte nog niks kan behalve eten en slapen en dat hij in het contact nog niets kan teruggeven. Wanneer we na het bekijken van de filmpjes bespreken hoe de baby middels hele kleine signalen al contact probeert te maken met zijn ouders (bijvoorbeeld door mimiek of lichaamstaal), is dit voor hen een echte eyeopener. Als ik ouders later weer spreek geven ze regelmatig aan dat ze de signalen van hun kind hebben herkend en hier bewuster op in spelen”.
Vader/moeder worden
Een grote verandering in het leven van de aanstaande ouders is de extra rol die zij krijgen, vader en moeder. Marieke: “Wanneer je ouders vraagt waar ze mee bezig zijn voorafgaand aan de geboorte, zijn dit vaak de praktische zaken zoals het kamertje en de kleertjes. Ze zijn vaak nog niet bezig met hoe hun leven eruit zal zien als hun baby er uiteindelijk is. Tijdens de workshop “vader en moeder worden” besteden we hier aandacht aan. Een onderdeel is bijvoorbeeld dat we de toekomstige ouders vragen om in een cirkeldiagram weer te geven hoe ze de 24 uur van een dag momenteel invullen. Daarna geven we aan dat een pasgeboren baby ongeveer 10 uur per dag tijd kost en vragen we hen te bedenken waar ze deze 10 uur vandaan gaan halen? Dit is voor de meeste ouders een flinke puzzel.” Verder wordt besproken waar veel ouders tegenaan lopen wanneer de baby er is. Marieke: “Op nummer 1 staat natuurlijk slaapgebrek. Ander thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld verdeling van de huishoudelijke taken, verdeling tussen werk en opvang en sociale contacten. De groep bedenkt met elkaar wat mogelijk praktische oplossingen hierbij zouden kunnen zijn. Waar we ook aandacht aan besteden zijn de veranderingen in de relatie tussen de ouders zelf. Ouders zijn geneigd om door de drukte van de baby te vaak in de vader en moeder rol te gaan zitten. Daardoor verliezen ze het partnerschap uit het oog, terwijl dit de basis is van het gezin. Wanneer de onderlinge relatie tussen ouders goed blijft, dan draait het gezin ook veel beter.” Door hier informatie over te geven hoopt Marieke toekomstige ouders bewust te maken van het belang om te blijven investeren in hun relatie.
Vaderschap
In de workshops probeert Marieke ook te benadrukken hoe belangrijk vaderschap is, bijvoorbeeld ten aanzien van borstvoeding. Marieke: “Men weet dat borstvoeding 50% meer kans van slagen heeft wanneer de vader dit actief ondersteunt. Daar waar moeders het kind veelal leren om te gaan met emoties en zijn of haar binnenwereld, leren vaders hen juist veel over de buitenwereld. Voor kinderen is het van belang dat dingen niet steeds op dezelfde manier gaan. Er is juist variatie nodig om te weten dat de wereld divers is. Ik probeer te stimuleren dat de vaders vanaf de geboorte hun rol pakken om een band op te bouwen met hun kind. Het is aan de moeders om de vaders hierin tevens de ruimte te geven. Het is ontzettend belangrijk dat ze als een team kunnen samenwerken om hun kinderen groot te brengen.”
Meerwaarde van goede voorbereiding
Marieke krijgt regelmatig te horen dat ouders de workshops als waardevol ervaren en veel eruit herkennen, wanneer de baby geboren is. “Ik hoor regelmatig terug dat ouders zich door de workshops meer voorbereid voelen op het ouderschap. Daarnaast zien we dat ouders die deze workshops hebben gevolgd ook meer geïnteresseerd zijn in daarop volgende workshops of cursussen.” Ze gunt meer aanstaande ouders deze kennis en informatie. “Ik ken nog maar weinig plaatsen waar deze workshops worden gegeven terwijl deze bijdragen dat aanstaande ouders de juiste informatie en kennis krijgen voor een zo goed mogelijke start als gezin.”
Meer weten?
Meer informatie over de workshops of zelf ook een workshop organiseren?
Kijk op de website van Babywerk