Iedereen kan een rol spelen in het versterken van de mentale gezondheid van jongeren op het middelbaar onderwijs. Dat was een van de conclusies tijdens de workshop over “Je Brein de Baas?!”, een lespakket voor middelbare scholieren dat ontwikkeld werd door GGD RU en het NCJ met ondersteuning van de JGZ-organisaties en GGD GHOR. Een groot aantal professionals uit de JGZ, de gezondheidsbevordering en andere geïnteresseerden namen vrijdag 23 april 2021 deel aan de workshop. Daarmee is uitrol in heel Nederland (en Bonaire) een stukje dichterbij gekomen.
Arts M&G en epidemioloog Liesbeth Meuwissen en gezondheidsbevorderaar Thera Knopperts van de GGD Regio Utrecht namen de aanwezigen mee in de opbouw en achtergrond van het materiaal. Ze legden uit hoe het materiaal de weg kan vinden naar alle jongeren van 12-18 jaar. Al het materiaal, inclusief de presentatie en de opname van de workshop, is te vinden op de speciale Je Brein de Baas pagina.
Een spannend moment in de workshop was de online-ademhalingsoefening waarmee de toepasbaarheid en de toegankelijkheid van het lesmateriaal duidelijk werd. Een oefening van een minuut met een duidelijke uitleg leverde bij veel deelnemers gemakkelijk een halvering van de ademhalingsfrequentie op.
Chatvragen
Vragen van de deelnemers werden tijdens de workshop beantwoord. Zo werd duidelijk dat het materiaal gratis beschikbaar is voor alle scholen en dat docenten er zelfstandig mee aan de slag kunnen. Het vraagt ook geen extra inzet van de JGZ, maar geeft wel een mooie gelegenheid om in deze moeilijke periode scholen ondersteuning te bieden.
Het lesmateriaal komt niet in de plaats van ander materiaal, maar vormt een geheel met een brede aanpak voor welbevinden op school. In de ontwikkeling is met alle relevante partijen overleg gevoerd over inhoud en inbedding in andere programma’s. Het materiaal wordt ook gedeeld door de VO-raad, gezonde school en door JouwGGD. Op die manier kunnen zo snel mogelijk zoveel mogelijk jongeren bereikt worden. De lessen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met een VMBO-school, waardoor het materiaal breed inzetbaar is op alle onderwijsniveaus. Dit blijft echter ter indicatie van de betreffende docent.
Het materiaal staat op een speciale ‘Je Brein de Baas?!’ pagina. Je vindt hier o.a. films, ademhalingsoefening, docentenhandleiding, video-instructie van Steven Pont, het lanceringswebinar van de GGD Regio Utrecht van 9 april, flyers en promotiemateriaal. Het materiaal wordt ook via JouwGGD verspreid. (Met een kleine aanpassing aan het materiaal).
Deltaplan Jeugd en Nationaal Programma Onderwijs
Er komt ook een vervolg. In het kader van het Deltaplan Jeugd waarmee gewerkt wordt aan het herstelprogramma na corona, komt ruimte voor het (door)ontwikkelen van dit en meer lesmateriaal. Er zijn meer thema’s die om uitwerking vragen, maar er is ook behoefte om dit goed te onderzoeken. Het lesmateriaal moet namelijk optimaal ondersteunend zijn aan de vragen van jongeren, de mogelijkheden van school en bestaande aanpakken.
Het lespakket past bij de gevraagde aandacht voor welbevinden die in het Nationaal Programma Onderwijs bedoeld wordt en waar we eerder over berichtten. Het lespakket is begrijpelijkerwijs nog niet op effectiviteit onderzocht, maar bevat wel de werkzame elementen. In de ontwikkeling is gewerkt op de manier die van effectieve programma’s ook verwacht wordt. In de schoolplannen voor het herstelprogramma van VO-scholen kan het dan ook prima opgenomen worden.
Klaar voor de toekomst
Tijdens het webinar werd een oproep gedaan voor het meedenken en geïnformeerd blijven over het programma ‘Klaar voor de Toekomst’ dat bij het NCJ is gestart. Met ‘Klaar voor de Toekomst’ richt de JGZ zich vooral op de oudste groep jeugdigen (vanaf ongeveer 14 jaar) en probeert hen zo goed mogelijk voor te bereiden op volwassenheid. Aandacht voor mentale gezondheid is daarbij evident. De ontwikkeling van het lesmateriaal is een van de logische aandachtspunten van die meedenkgroep. Opgeven voor deze Klaar voor de Toekomst-meedenkgroep kan via dit formulier.