Nieuws 24 april 2025

Welke signaleringstools werken in de eerste duizend dagen? Denk mee in het JGZ-panel

Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen Tamara Ribbers, promovenda aan de universiteit Twente en het NCJ je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over tools die gebruikt worden voor het signaleren van risico’s en beschermende factoren bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.

Meld je aan voor de online panelsessie op vrijdag 23 mei 2025 van 13:00-14:00

Waarom dit belangrijk is

Op dit moment is er geen duidelijk overzicht van welke tools (vragenlijsten, methoden) in de praktijk worden ingezet tijdens de eerste duizend dagen van een kind. Hierdoor weten we niet welke methoden effectief zijn en blijven sommige signalen van ongezonde stress onopgemerkt. Als we weten welke tools er zijn en hoe ze werken, kunnen we gerichter inzetten op betrouwbare en bewezen hulpmiddelen.

Over het onderzoek: HEALS

Dit onderzoek is onderdeel van Healthy Early Life Start (HEALS): een onderzoeksprogramma dat zich richt op het herkennen van ongezonde stress in de eerste duizend dagen en het bieden van de juiste ondersteuning aan gezinnen.

Tamara Ribbers is betrokken bij HEALS en haar deel van dit onderzoek richt zich op het beter begrijpen van hoe JGZ-professionals de risico- en beschermende factoren van een gezin in kaart brengen. Dit omvat:

  • Het identificeren van welke tools in de praktijk worden gebruikt;
  • Het analyseren van hoe deze tools werken en of ze wetenschappelijk zijn gevalideerd;
  • Het in kaart brengen van ervaringen en meningen van professionals over de inzet van deze hulpmiddelen.

Door de inzichten van professionals te verzamelen, streven we ernaar om de zorg in de eerste duizend dagen effectiever en gerichter te maken. Het uiteindelijke doel is om signalen van ongezonde stress en andere problemen tijdig te herkennen en ouders en kinderen passende ondersteuning te bieden.

Paneldiscussie

Om een compleet beeld te krijgen van wat er in de praktijk gebeurt, zijn de ervaringen en meningen van professionals essentieel. Jouw feedback helpt om de thema’s en clusters uit het onderzoek verder te verfijnen, blinde vlekken te identificeren en aanbevelingen te doen die echt aansluiten bij wat er in het veld nodig is. Samen kunnen we werken aan betere signalering en ondersteuning voor gezinnen. In een groepsgesprek met JGZ-professionals bespreken we samen de thema’s die uit het onderzoek naar voren komen. Herken jij deze thema’s? Hoe kijk jij aan tegen de indeling van tools in clusters? Waar zie jij nog blinde vlekken? En wat heb jij nodig om effectief te signaleren?

Interesse om mee te doen? Schrijf je dan hier in. Bij vragen, neem dan contact op met tamara.ribbers@utwente.nl.

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.