Het NCJ heeft de krachten gebundeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te werken aan een preventieaanpak rondom alcohol- en middelengebruik. Het doel is ouders/opvoeders van het jonge kind (2-12 jaar) informeren, zodat zij kinderen bewuster kunnen voorbereiden op toekomstige verleidingen rondom alcohol- en middelengebruik. Een prachtige kans om vanuit de preventie-bril jeugdigen en hun ouders te versterken!

Evidence Based Practice als basis voor kwaliteit
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) werkt vanuit het Evidence Based Practice (EBP). JGZ-professionals zullen dit herkennen als één van de negen uitgangspunten van het Landelijk Professioneel Kader. Dat betekent dat we het project ontwikkelen vanuit 3 verschillende perspectieven: de wetenschap, de professionele praktijkexpertise en de ervaringskennis van de doelgroep zelf.
De eerste stap is het in gesprek gaan met kinderen uit groep 8om van hen te horen hoe zij denken over de verleidingen die op het voortgezet onderwijs naar hentoekomen of al zijn gekomen. We gaan in gesprek met jongeren tussen de 12 en 21 jaar om van hen te leren wat hun ervaringen zijnen welke tips zij hebben voor ouders die hun kinderen hierop willen voorbereiden. Uiteraard gaan we ook met de ouders van het jonge kind (2-12 jaar) zelf in gesprek. Wat zou hen helpen? Wat vinden zij belangrijk? En waar hebben zij behoefte aan?Tot slot gaan we ook de ervaringskennis van professionals meenemen. Dit doen we door een online sessie te organiseren waarbij professionals actuele kennis rondom dit onderwerp krijgen aangeboden en daarnaast wisselen we uit wat vanuit hun perspectief meegenomen kan worden.
Doe mee aan de online sessie ”alcohol- middelenpreventie jonge kind (2-12)”
Wat weten we nu al?
- Vroeg begonnen is veel gewonnen
Alcoholgebruik is schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Voorlichting heeft op jonge leeftijd nog geen zin, omdat het niet aansluit bij de belevingswereld van kinderen waar zij zich op dat moment mee bezig houden. Toch is het belangrijk om ook al op jonge leeftijd aandacht te hebben voor alcohol- en middelenpreventie, omdat waarden en normen van huis uit en in de omgeving ook onbewust al op jonge leeftijd aan kinderen worden doorgegeven.
- Kennis over alcoholgebruik start al op jonge leeftijd
Uit onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf 2 jaar kennis hebben over alcoholgebruik. Vanaf deze leeftijd krijgen zij al een (voor)beeld van hoe hun ouders/opvoeders met alcohol omgaan. Tweejarigen kunnen alcoholische drankjes van niet-alcoholische drankjes onderscheiden. Vanaf 4 jaar begrijpen kinderen al de alcoholnormen die thuis gelden. Bovendien merken ze dat het gedrag van hun ouders/opvoeders verandert, nadat ze alcohol hebben gedronken. Vanaf 6 jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol. Dit positieve beeld verhoogt in de adolescentiefase de kans om zelf op jonge leeftijd alcohol te drinken (Handreiking ”Zien Drinken, Doet Drinken”).
Denk mee en help verspreiden
Heb je ervaring, ideeën of mensen in je netwerk zitten die kunnen bijdragen aan deze preventieaanpak? Help dan mee met het verspreiden van onderstaande flyers, neem deel aan onze online sessie of neem contact met ons op.