Nieuws 20 maart 2025

Samenwerking NCJ en Huidfonds: bescherm kinderen nu tegen huidkanker later

Vanaf vandaag is het weer zover: de lente is begonnen! Het NCJ slaat de handen ineen met het Nationaal Huidfonds voor bewustwording rondom zonschade. Uit onderzoek bleek namelijk dat 76% van de kinderen vorig jaar eens of vaker verbrand is en dat is zorgelijk: dit vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Het goede nieuws: ouders kunnen hun kinderen, met de juiste kennis over zonkracht, goed beschermen. NCJ-directeur Igor Ivakic tekende op donderdag 13 maart 2025 het Zonvenant om het partnerschap officieel te maken.

Wat is zonkracht?

Zonkracht is letterlijk de kracht van de zon. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller je huid verbrandt. Vanaf zonkracht 3 of hoger loopt je huid onbeschermd al zonschade op. Daarom is het belangrijk om in de lente en in de zomer, van april tot en met september, de zonkracht te controleren voordat je naar buiten gaat. Niet alleen wanneer de zon zichtbaar schijnt loop je risico. Ook als het bewolkt of mistig is, kan de zonkracht 3 of hoger zijn en dan kun je verbranden. Een andere misvatting is dat temperatuur gelijk staat aan zonkracht. Dat klopt niet: tijdens koudere dagen kan de zonkracht net zo sterk zijn als op een warme zomerdag. Soms zelfs sterker!

‘Tijdens koudere dagen kan de zonkracht net zo sterk zijn. Ook dan vergroot je het risico op huidziekte wanneer je verbrandt.’

Verbranden in kindertijd: hoger risico huidkanker

Er zijn sterke aanwijzingen dat hoge blootstelling aan UV-straling in de eerste 10 levensjaren, bijdraagt aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van een melanoom. Voor de andere vormen van huidkanker is bekend dat deze worden veroorzaakt door het cumulatieve effect van blootstelling aan de zon. Kinderen brengen relatief veel tijd buiten door. Uit de Zonmonitor van Nationaal Huidfonds in 2024 blijkt dat 76% van de kinderen die zomer eens of vaker is verbrand. En dat is zorgelijk: de schatting is dat 50% van de totale levenslange blootstelling aan UV-straling plaatsvindt voordat een persoon 18 jaar oud is. Daarbij zijn kinderen gevoeliger voor UV-straling vanwege de dunnere huid.  Vandaar dat het van groot belang is om de kinderen nu te beschermen tegen huidkanker later.

Geniet, maar verbrand niet

Goede bescherming tegen schadelijke UV-straling van kinderen en jongeren in de groei is dus noodzakelijk. Dit betekent natuurlijk niet dat zij niet van de zon mogen genieten. Voor baby’s en kinderen tot 1 jaar geldt wel het advies om ze helemaal uit het zonlicht te houden. Voor kinderen en jongeren geldt vanaf zonkracht 3 het advies: weren, kleren en smeren. Bij zonkracht 5 of hoger is het advies om tussen 12.00 en 15.00 binnen te blijven.

Geef dit advies ook mee aan alle ouders die je ziet of spreekt. Gezien de grote impact (denk aan pijn, jeuk, verminderde groei, pesten, slaapproblemen) van een huidafwijking bij kinderen zijn preventie, voorlichting, signalering, diagnose, begeleiding en behandeling namelijk van groot belang. De JGZ-richtlijn hierover vind je hier.

Onbeschermd de zon ingaan levert altijd huidschade op en leidt tot nadelige effecten op de korte termijn zoals verbranding én op de lange termijn: huidveroudering, pigmentvlekken én het risico op huidkanker. Zonverbranding in de kindertijd levert daarnaast dus extra groot risico op het ontstaan van huidkanker op latere leeftijd. Gelukkig is er een oplossing. Met drie simpele maatregelen nu, voorkom je huidkanker later. Vanaf zonkracht 3 geldt het advies: weren, kleren en smeren.

Weren: zoek met kinderen de schaduw op van bijvoorbeeld een boom of parasol.

Kleren: zorg voor lange mouwen, een zonnehoedje en een UV-werende zonnebril.

Smeren: smeer een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème met minimaal factor 30 en UVA-filter. Doe dit een half uur voordat je naar buiten gaat. En herhaal het smeren elke 2 uur én na zwemmen, zweten en afdrogen. Oefen ook met ‘samen insmeren’, zo leert een kind ook zichzelf in te smeren!

Bescherm kinderen: sluit je aan!

Nu al krijgt 1 op de 5 mensen huidkanker, en we zijn hard op weg naar een situatie waarbij dit 1 op de 4 is. Dat zijn ruim 200 nieuwe patiënten per dag. En elk jaar sterven circa 1000 mensen aan huidkanker. Het risico op huidkanker is een optelsom: het aantal zonverbrandingen in je leven plus de totale hoeveelheid zonlicht die je huid heeft opgevangen. Er is bovendien een relatie tussen ernstige zonverbranding in je jeugd en een verhoogd risico op melanoom later.

Sluit jouw organisatie daarom ook aan bij het Zonvenant. Een belangrijke stap om kinderen én personeel te beschermen tegen huidkanker.

Meer weten?

Nathalie de Sousa

adviseur

Lees meer over Nathalie de Sousa

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.