Nieuws 13 december 2024

Feedback gevraagd: registratieset prenataal huisbezoek

In februari 2023 zijn er, samen met o.a. JGZ-professionals, registratie-elementen opgesteld voor het prenataal huisbezoek (PHB) en de maternale vaccinaties (MV). NCJ en Nictiz hebben deze elementen uitgewerkt tot een eerste release (alfarelease) van de registratieset PHB. Tot 20 januari is het mogelijk om hier feedback op te geven.

JGZ-professionals die wijzigingsverzoeken en/of feedback willen geven kunnen dat, tot 20 januari, doen via het wijzigingsformulier

Naar het wijzigingsformulier

Totstandkoming registratieset

In februari 2023 zijn er twee pressurecooksessies geweest met diverse professionals waaronder JGZ-professionals. Dit heeft geresulteerd in een minimale registratieset voor het prenataal huisbezoek (PHB) en de maternale vaccinaties (MV).

VWS heeft besloten dat alle zorgprofessionals op basis van zorginformatiebouwstenen (zibs) en SNOMED moeten gaan registreren. Dit geldt voor alle registratie-elementen die domeinoverstijgend gebruikt worden. Door gebruik te maken van zibs, wordt de basis gelegd voor domeinoverstijgende gegevensuitwisseling. De BDS JGZ voor het volwassenendossier (BDS V JGZ) is op deze standaarden ontwikkeld.

Nictiz, de functioneel en technisch beheerder van de BDS JGZ, heeft een alfarelease voor de registratie PHB gepubliceerd. Dit is een eerste versie waarin de registratie-elementen, zoals opgesteld tijdens de pressurecooksessies, zijn vertaald naar zibs en SNOMED.

Op 12 december is er een webinar geweest waar de opzet van de BDS V JGZ is toegelicht inclusief uitleg over de landelijke ontwikkelingen, zibs en SNOMED. Ook is er een handleiding gepresenteerd met de elementen van de registratieset inclusief een toelichting. De vragen die gesteld zijn, worden verwerkt in een FAQ die op de website van het NCJ geplaatst wordt.

Feedback

De registratieset is onderdeel van de landelijke informatiestandaard die iedere JGZ professional moet gebruiken. Daarom is het belangrijk dat JGZ-professionals de eerste versie bekijken en hier feedback op geven. Deze feedback wordt besproken in de BDS redactieraad. Zij geven advies over de feedback aan de accorderingscommissie, die vervolgens een besluit neemt. Bij de beoordeling wordt onder andere gekeken of een wijziging voldoet aan het initiële doel: het element heeft te maken met PHB en kan door alle JGZ-organisaties gebruikt worden.

JGZ-professionals die wijzigingsverzoeken en/of feedback willen geven kunnen dat, tot 20 januari, doen via het wijzigingsformulier. Het is de bedoeling om één formulier per wijzigingsverzoek / feedback in te vullen omdat de wijzigingen individueel besproken worden en het op deze manier makkelijker is een wijziging te volgen. Via dezelfde link kan in het dashboard gevolgd worden wat de stand van zaken van het wijzigingsverzoek is.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.