Nieuws 5 december 2024

Implementatie herziene JGZ-richtlijnen: werk aan de winkel!

Medio 2025 zijn de eerste herziene JGZ-richtlijnen beschikbaar. Tussen 2025 en 2027 is daarom extra werk te verwachten om deze in de praktijk te brengen. Het NCJ ondersteunt JGZ-professionals en JGZ-organisaties hierbij. Via het Netwerk van implementatiefunctionarissen (IF) brengt het NCJ hen steeds op hoogte van alle ontwikkelingen. Tijdens het recente ‘Implementatie Atelier’ werd met implementatiefunctionarissen én JGZ-managers besproken hoe deze implementatie activiteiten behapbaar blijven. Duidelijk werd dat dit een gezamenlijke investering is, die verdere professionalisering van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) oplevert. 

Op 14 november jl. organiseerde het NCJ een halfjaarlijkse bijeenkomst van het Netwerk van implementatiefunctionarissen: het Implementatie Atelier. Deze keer namen ook JGZ-managers deel aan het overleg. Het doel was met elkaar in gesprek te gaan over de implementatie activiteiten die vanaf medio 2025 op JGZ-organisaties af komen. Hoe kan al dit allemaal beheersbaar blijven, ook voor de individuele JGZ-professional?

Transitie richtlijnen: clusters en modules

Als inleiding op het gesprek vertelden Renate van Zoonen en Jacqueline Deurloo, projectleiders/richtlijnontwikkelaars bij TNO, over de voortgang van het transitietraject binnen het Cluster Opvoeden & Ondersteunen. De JGZ-richtlijnen zijn namelijk verdeeld in vijf clusters, met elk 7-8 richtlijnen.

De eerste twee clusters zijn gestart medio 2023: Opvoeden & Ondersteunen en Voeding & Groei. De eerste herziene richtlijnen worden medio 2025 opgeleverd. Ook het cluster Psychosociaal & Gedrag is inmiddels gestart. Twee clusters starten begin 2025 (Ontwikkeling & Zintuigen en Het lichaam).  De laatste herziene richtlijnen volgen in 2027. Deze informatie is ook terug te vinden op de JGZ-richtlijnenwebsite op de clusterpagina’s.

Na een schets van het proces van richtlijnontwikkeling en de toelichting op de nieuwe modulaire vorm, gingen de richtlijnontwikkelaars in op de impact van de wijzigingen in de herziene richtlijnen. Pas na de commentaarrondes en praktijktests kan een definitief beeld worden geschetst van de implicaties van de aanpassingen.

In grote lijnen sluiten de herziene richtlijnen beter aan bij de huidige stand van de wetenschap, ervaringen/behoeften uit de praktijk en wat ouders en jeugdigen aangeven nodig te hebben.

Gezamenlijke investering

Door de inleiding en de antwoorden op alle vragen, gaven deelnemers aan een beter beeld te hebben van de huidige stand van zaken en wat er staat te gebeuren. Ook werd helder dat een aantal zaken in deze fase nog niet duidelijk kunnen zijn. Dankzij de openheid van de deelnemers kwamen zowel belangrijke knelpunten als succesvolle voorbeelden boven tafel.

De deelnemers waren het met elkaar eens, dat er veel te doen staat naast alle andere uitdagingen voor JGZ-organisaties, zoals hoge werkdruk, tekort aan professionals, uitbreiding van het takenpakket en op hand zijnde financiële bezuinigingen. Dat kan dan ook alleen door samenwerking en gezamenlijke investering. Met goede communicatie over het traject, ondersteunende tools en ‘de kunst van elkaar afkijken’, gaven de deelnemers aan mogelijkheden te zien om te werken aan de implementatie van de richtlijnen en daarmee de verdere professionalisering van de JGZ.

Vervolg

Begin 2025 starten de eerste commentaarrondes en praktijktests vanuit het Cluster Opvoeden & Ondersteunen, de andere clusters volgen daarna.
Het NCJ organiseert komend jaar twee Implementatie Ateliers, en ook enkele andere bijeenkomsten rond de JGZ-richtlijnen. Implementatiefunctionarissen binnen het netwerk blijven via het NCJ hiervan op de hoogte.

Kortom: werk aan de winkel!

Lees meer over de implementatie van JGZ-richtlijnen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.