Nieuws 11 november 2024

Help ons en ouders om inzicht te krijgen in hun balans: deel de 10e Balansmeter

Om inzicht te krijgen in het welzijn van ouders, wordt de Balansmeter-vragenlijst gebruikt. Deze vragenlijst helpt ons een beeld te vormen van de draagkracht en draaglast van (aanstaande) ouders op dit moment. De Balansmeter kan van 11 november tot en met 9 december 2024 worden ingevuld. Help mee om de Balansmeter onder zo veel mogelijk ouders te verspreiden. Omdat dit onze 10e Balansmeter is, verloten we 10 cadeaubonnen t.w.v. €10,-.

Naar de Balansmeter

Help mee!

We hopen natuurlijk dat de Balansmeter door veel ouders wordt ingevuld zodat we een betrouwbaar beeld krijgen. Wil jij ons helpen met het verspreiden van de vragenlijst onder ouders? Vraag de communicatiemedewerker van jouw organisatie om de Balansmeter te verspreiden via jullie eigen communicatiemiddelen. Welke kanalen kun je (onder andere) inzetten om ouders te bereiken?

  • De nieuwsbrief van jouw organisatie.
  • Social media.
  • Oproepje op de website (bijvoorbeeld in een nieuwsbericht).
  • Whatsapp (als jullie bijvoorbeeld een oudergroep beheren).
  • Laat de ouder de Balansmeter invullen tijdens het wachten op de afspraak.
  • Vraag ouders de Balansmeter in te vullen als jullie een (online) bijeenkomst organiseren.

Er wordt gevraagd naar de vier cijfers van de postcode. Daardoor zijn inzichten per regio mogelijk. Mochten jullie extra input willen hebben voor jullie eigen regio dan staat het jullie vrij om deze zelf ook te verspreiden onder alle ouders in jullie regio.

10e Balansmeter

De afgelopen 5 jaar heeft het NCJ (aanstaande) ouders regelmatig gevraagd naar hun draagkracht en draaglast via de Balansmeter. Het is nu de 10e keer dat het NCJ de Balansmeter uitzet onder (aanstaande) ouders. Door (aanstaande) ouders regelmatig te bevragen op hun draagkracht en draaglast, kunnen we trends en ontwikkelingen signaleren en steeds beter volgen. Dit helpt om richting te geven aan beleid en uitvoering van de preventieve zorg voor gezinnen.

Inzichten 9e Balansmeter

Eerder vroeg het NCJ hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe en projectleider Eleanne Plaizier van de Gezonde Generatie naar hun kijk op de resultaten van de 8e Balansmeter en de druk die ouders ervaren. Beiden gaven aan de Balansmeter een waardevol instrument te vinden, en zij waren ook kritisch: ze misten achtergrondkenmerken van ouders die de balansmeter invullen. Deze kritische reflectie heeft ertoe geleid dat het NCJ vragen aan de Balansmeter heeft toegevoegd. Zo wordt nu gevraagd wie de vragenlijst heeft ingevuld (moeder, vader, mede-opvoeder) en gevraagd naar opleiding, werksituatie, aantal kinderen en leeftijd van de kinderen. Op deze manier weten we wat meer van de achtergrond van onze respondenten terwijl de vragenlijst nog wel kort blijft en anoniem in te vullen is.

Een aantal highlights van de resultaten van de 9e Balansmeter:

  • De 9e peiling met de Balansmeter werd door 1926 ouders ingevuld in juni 2024. Zij gaven hun balans gemiddeld een 5,5.
  • Het valt op dat we in deze peiling in vergelijking met andere peilingen rondom de zomer minder herstel zien.
  • Bij ouders in situaties die mogelijk meer stress opleveren, zoals ouders zonder partner en werkzoekende ouders, zien we dat de ouders aangeven minder sociale steun te ervaren, moeilijker onverwachte situaties op kunnen vangen en meer uit balans te zijn.
  • Van ouders zonder partner geeft 51% aan uit balans te zijn, waar dat voor ouders met partner 41% is.
  • 60% van de ouders die werkzoekend zijn ervaren het ouderschap als moeilijk. Een duidelijk verschil ten opzichte van ouders die fulltime werken (32%), of parttime werken (37%).
  • Meer dan de helft (56%) van de werkzoekende ouders geeft aan weinig sociale steun te ervaren. De groep werkzoekende ouders is de groep die gemiddeld het laagste cijfer geven aan hun balans: een 3,9. Ook is dit de groep die zich het vaakst (40%) zorgen maakt over geld terwijl in de totale onderzoekspopulatie 18% aangeeft zich zorgen te maken over geld.
  • Ouders met een kind of kinderen van 12 jaar of ouder lijken in een gunstigere positie te verkeren. Zij geven hun balans gemiddeld een 7,4 en geven aan onverwachte situaties makkelijker op te kunnen vangen. Daartegenover staat dat deze groep zich wel meer zorgen maakt over geld (25%) ten opzichte van 17% van de ouders in de groep met alleen kinderen in de leeftijd van 0-2 jaar.
  • Tussen ouders met verschillende opleidingsachtergronden zien we minder grote verschillen. Zo geeft 40% van de ouders met een hbo-wo opleiding aan uit balans te zijn en is dit 44% bij ouders met een mbo of praktische opleiding.

Tijdens de Week voor Jeugdgezondheid (2 t/m 6 juni 2025) zal uitgebreid teruggeblikt worden op 10 Balansmeters en gaan we verder in gesprek over de draagkracht en draaglast van (aanstaande) ouders.

Instrument voor een goed gesprek

De Balansmeter is op systematische wijze ontwikkeld vanuit UMC Utrecht in nauwe samenwerking met ouders, praktijk en wetenschap en bedoeld om het ouderperspectief een stem te geven. De Balansmeter is een waardevol instrument gebleken om ouders te ondersteunen in hun zoektocht naar de voor hen juiste balans. Met de Balansmeter krijgen én geven ouders inzicht in de door hen ervaren balans. De ervaring leert dat het invullen van de vragenlijst aanleiding geeft tot mooie gesprekken zowel binnen het gezin als met de JGZ.

Meer weten?

Ingrid Staal

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Ingrid Staal

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.