Wil je meedenken hoe de JGZ-richtlijnen beter kunnen ondersteunen bij jouw dagelijkse werkzaamheden? Wil je mee adviseren welke richtlijnmodules herzien moeten worden? En lijkt het je interessant om samen met andere experts te discussiëren over de beste aanbevelingen voor jouw vakgebied? Meld je dan aan als lid voor de laatste twee clusterwerkgroepen ‘Het Lichaam’ en/of ‘Ontwikkeling en Zintuigen’ (start september/oktober 2024).
Transitie JGZ-richtlijnen
Met up-to-date richtlijnen kunnen JGZ-professionals jeugdigen en ouders blijven ondersteunen met actuele kennis uit wetenschap en praktijk. Daarom wordt er momenteel (2023-2026) gewerkt aan het herzien, onderhouden en beter toegankelijk maken van JGZ-richtlijnen.
Lees meer over de transitie richtlijnen
Gezocht: doktersassistenten en jeugdverpleegkundigen/verpleegkundig specialisten
In oktober 2024 starten de laatste twee werkgroepen voor het herzien van de richtlijnen binnen de clusters ‘Het Lichaam’ en/of ‘Ontwikkeling en Zintuigen’. Voor deze clusterwerkgroepen hebben zich al verschillende JGZ-professionals aangemeld. Het NCJ is vooral nog op zoek naar doktersassistenten, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Ook jeugdartsen zijn welkom.
Welke inzet wordt verwacht?
Een clusterwerkgroep komt gemiddeld 5-6 keer per jaar bijeen. Deze bijeenkomsten zijn afwisselend fysiek en digitaal. Elke bijeenkomst neemt zo’n 2-3 uur in beslag met 2 uur voorbereidingstijd. Op jaarbasis betekent dit een inzet van ongeveer 30 uur. Je verbindt je minimaal 3 jaar (tot maximaal 6 jaar) aan de werkgroep. Als lid van de clusterwerkgroep ga je aan de slag met het:
- meelezen en adviseren bij het ontwikkelen/herzien van alle JGZ richtlijnmodules in het cluster;
- adviseren welke richtlijnmodules binnen het cluster een update nodig hebben;
- afstemmen met je achterban en beroepsvereniging.
Vergoeding voor deelname
Je krijgt vacatievergoeding voor deelname aan de werkgroep, dit is een vergoeding per deelgenomen bijeenkomst inclusief voorbereidingstijd. Deze vergoeding gaat naar je organisatie wanneer je deelneemt vanuit je werkuren. Neem je deel vanuit eigen tijd dan ontvang je de vergoeding persoonlijk. Het is mogelijk om accreditatiepunten te ontvangen voor jouw deelname aan de clusterwerkgroep, hoeveel en hoe is afhankelijk van de voorwaarden per kwaliteitsregister. Naast de vergoeding krijg je een training richtlijnontwikkeling. Zo heb je de juiste handvatten om goed mee te denken in de werkgroep. Ook krijg je een training op het gebied van diversiteit zodat de richtlijnen straks nog beter aansluiten bij de vragen die gesteld worden door jeugdigen en ouders.
Flexibele schil
Als je een vrijblijvende rol wilt hebben of niet bent afgevaardigd voor deelname aan de clusterwerkgroep, dan is de flexibele schil een mogelijkheid. Je kunt jouw interesse en expertise kenbaar maken voor een of meerdere richtlijnthema’s en/of clusters. Jouw contactgegevens komen dan op een lijst te staan die de clusterwerkgroepleden kunnen raadplegen. De werkgroepleden kunnen dan vrijblijvend contact met jou opnemen voor advies en afstemming.
In deze factsheet staan de verschillende manieren om input te leveren voor de richtlijnen beschreven, inclusief tijdsinvestering. Zo kijk je wat het beste bij jou past!
Meld je aan!
Wil je jouw kennis en kunde vanuit deze vakgebieden inzetten om samen met andere experts te discussiëren over de beste aanbevelingen rond de bovenstaande onderwerpen? Meld je dan aan als lid voor deze twee clusters werkgroepen. Aanmelden voor deze clusterwerkgroepen kan tot 15 augustus. Daarna worden de deelnemers geselecteerd. Aanmelden voor de flexibele schil kan doorlopend.
Aanmelden