Nieuws 28 september 2023

Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders

Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp ‘bestaanszekerheid’. Vandaag kwam ook de commissie sociaal minimum met een tweede rapport uit, waarin zij de noodklok luiden als het gaat om de positie en bestaanszekerheid van kinderen en jongeren. Dit raakt hun gezondheid, welzijn én heeft impact op de kansen die zij hebben in het onderwijs. En daarmee heeft het dus ook invloed op hun toekomst.

Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Zijn die anders dan vorig jaar? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen. De vragenlijst kan tot en met 3 november 2023 worden ingevuld. Graag roepen wij je op om de vragenlijst in te vullen en om ons te helpen deze met zoveel mogelijk andere professionals te delen.

10 korte vragen over het signaleren van geldzorgen

Impact vanuit de praktijk

Deze jaarlijkse peiling over geldzorgen wordt nu voor de derde keer verspreid onder professionals. Dat doen we om te kunnen volgen of de situatie ondertussen veranderd is. Zien we als professionals meer of minder mensen met financiële problemen? Maken wij ons meer of minder zorgen over onze eigen financiële situatie? Het NCJ hoopt op zoveel mogelijk reacties, zodat wij aan de landelijke en lokale politiek en andere relevante stakeholders een reëel verhaal kunnen vertellen over wat jullie dagelijks in de praktijk tegenkomen. De uitkomsten worden daarnaast gedeeld via www.ncj.nl.

Het verschil maken

Om mensen met geldzorgen te verwijzen naar de juiste ondersteuning in de buurt, is het van cruciaal belang om de juiste kennis en vaardigheden te hebben én om de lokale sociale kaart te kennen. Met andere woorden: korte lijnen en warme contacten hebben met hulpverleners waar je de gezinnen naar kunt verwijzen. Hier kunnen professionals binnen de JGZ en het hele preventie veld het verschil maken voor ouders en jeugdigen. Dit vraagt om actie!

Wil je aan de slag met kinderarmoede en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. Ga je eerst zelf aan de slag? Met deze handreiking zet je een goede eerste stap.

Deel mee!

We hopen dat zoveel mogelijk professionals de vragenlijst invullen. Help jij ook mee om deze onder de aandacht te brengen? Dit mag ook onder andere professionals buiten de JGZ.

Meer weten?

Ingrid Staal

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Ingrid Staal

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.